Pasaulē
2023. gada 27. decembrī, 16:09

Okupantu kārtējais kara noziegums: pie Robotines nošauti ukraiņu karagūstekņi

Jauns.lv

Krievu okupanti Zaporižjas apgabalā pie Robotines nošāva ukraiņu karagūstekņus. Par šo faktu uzsākta izmeklēšana, vēsta Ukrainas Ģenerālprokuratūra.

Okupantu kārtējais kara noziegums: pie Robotines n...

Ko saka prokurori?

Kā ziņoja preses dienests, prokurori jau sākuši kriminālprocesu par kara likumu un paražu pārkāpumiem, kas saistīti ar tīšu slepkavību (Ukrainas Kriminālkodeksa 438.panta 2.daļa).

Saskaņā ar izmeklēšanas datiem 2023. gada decembrī Krievijas militārpersonas netālu no Zaporižjas apgabala Robotines ciema militārās sadursmes laikā sagūstīja trīs ukraiņu aizstāvjus .

"Stundu vēlāk, pārkāpjot Ženēvas konvencijas 3. pantu par izturēšanos pret karagūstekņiem, okupanti viņus nošāva," ziņo prokuratūra.

Šobrīd pirmstiesas izmeklēšanu veic Zaporižjas apgabala Ukrainas Drošības dienesta departamenta izmeklētāji.

foto: Ekrānuzņēmums
Krievu okupanti pie Robotines sagūstīja trīs ukraiņu karavīrus un vēlāk viņus nošāva.
Krievu okupanti pie Robotines sagūstīja trīs ukraiņu karavīrus un vēlāk viņus nošāva.

Kas zināms par video, kas izplatās soctīklos?

Sociālajos tīklos publicēts video, kurā, iespējams, Krievijas militāristi nošāva trīs gūstā esošos Ukrainas bruņoto spēku 117. mehanizētās kājnieku brigādes karavīrus.

Šī video autors ir 24. atsevišķās uzbrukuma brigādes "Aidar" ukraiņu cīnītājs Staņislavs Buņatovs. Nav oficiāla apstiprinājuma, ka runa būtu tieši par 117. atsevišķās mehanizētās brigādes karavīru nāvessodu.

Citi ukraiņu karagūstekņu sodīšanas gadījumi

Šis ir kārtējais gadījums, kad agresorvalsts rupji pārkāpj starptautiskās humanitārās tiesības attiecībā uz attieksmi pret karagūstekņiem.

Šī nav pirmā reize, kad krievu iebrucēji nogalina neapbruņotus ukraiņu karagūstekņus. Pēdējā mēneša laikā internetā ir parādījies video, kurā Krievijas karavīri nošauj ukraiņu karavīrus, kuri padevušies.

Tika reģistrēta arī gadījums, kad kaujas laukā Ukrainas karagūstekņi tika izmantoti kā "dzīvie vairogi".