foto: SCANPIX foto kolāža
FOTO: krāšņākās Ziemassvētku eglītes pasaulē
Ziemassvētku eglītes.
Pasaulē
2023. gada 23. decembris, 05:36

FOTO: krāšņākās Ziemassvētku eglītes pasaulē

Jauns.lv

Pilsētas visā pasaulē katru gadu pievērš uzmanību vienam no svētku cienījamākajiem simboliem - Ziemassvētku eglītei. Tās decembrī uzmirdz visā krāšņumā.

Neraugoties uz daudzajām krīzēm, kas mūsdienās piemeklē pasauli, Ziemassvētku eglītes ir parādījušās katru gadu šķietami agrāk kā tradīcija, kas ir izturējusi karus, klimata pārmaiņas, vīrusus un citus draudus. Ciematos un pilsētās, tostarp kara izpostītās zonās, izdodas parādīt milzīgas, spožas un radošas eglītes, lai izplatītu svētku pozitīvo garu.

Ziemassvētku eglīšu pirmsākumi meklējami no mūžzaļo koku izmantošanas Senajā Ēģiptē un Romā līdz vācu tradīcijai izmantot svecīšu iedegtas eglītes, kas 19. gadsimtā nonāca Amerikā.

Par Ziemassvētku eglīšu izmantošanu, kā mēs to pazīstam, mums jāpateicas Vācijai. Avotos atrodamas ziņas par 16. gadsimtu, kad dievbijīgi kristieši savās mājās ienesa rotātas eglītes.

No slavenākās eglītes pasaulē" (par titulu vēl iespējams diskutēt) līdz "visaugstākajai" un "visskaistākajai", no Parīzes līdz Ņujorkai, Honkongai, Manilai un Lisabonai - jauns.lv piedāvā aplūkot šī gada krāšņākās Ziemassvētku eglītes.

ASV Kapitolija "Tautas eglīte"

foto: Getty Images via AFP
ASV Kapitolija Ziemassvētku egle.

Kapitolija Ziemassvētku eglītes jeb "Tautas eglītes" tradīcija aizsākās 1964. gadā, kad ASV Pārstāvju palātas spīkers Džons Makkormaks izlika dzīvu Ziemassvētku eglīti Kapitolija zālienā. Šī eglīte nodzīvoja trīs gadus, pirms to sabojāja vējš un sakņu bojājumi.

1970. gadā Kapitolija arhitekts lūdza ASV Meža dienestu nodrošināt Ziemassvētku eglīti. Kopš tā laika katru gadu tiek izvēlēts cits valsts mežs, lai nodrošinātu "Tautas eglīti", kas ietver sabiedrības iesaistīšanas kampaņu, lai veidotu saikni ar valsts mežiem un godinātu tos. 

Parīzes Universālveikala lielie elfi

foto: AFP/Scanpix
Parīzes Universālveikala Ziemassvētku egle.

Kādi gan būtu Ziemassvētki bez Ziemassvētku eglītes! Parīzes Universālveikalā Galeries Lafayette Paris Haussmann tā ir tradīcija kopš 1976. gada. Katru ziemu kupolā majestātiski tiek sagaidīta Ziemassvētku eglīte, kas liks sapņot gan maziem, gan lieliem.

Gaisma un caurspīdīgums ir šīs eglītes galvenais akcents, un Šarla de Vilmorēna pārsteidzošie elfi dejo ap koku kā koncertā. Katru gadu atklāt Galeries Lafayette jauno Ziemassvētku egli ir īsts prieks, kas nekad nenoveco.

Eglīte - grāmatu plaukts Londonas stacijā

Šis 12 metrus augstais šedevrs nav tikai svētku centrālais elements, tā ir brīnumzeme, ko iedvesmojušas rakstnieku radītās burvīgās grāmatas. 

Eglītei dizains ar vītņojošām kāpnēm un 270 plauktiem, ko rotā vairāk nekā 3800 ar rokām apgleznotas grāmatas, tostarp tādas mūžsenas klasikas kā Čārlza Dikensa "Ziemassvētku dziesma" un K. S. Lūisa "Lauva, ragana un drēbju skapis".

Eiropas krāšņākā Ziemassvētku eglīte?

foto: EPA/Scanpix
Krakovas Ziemassvētku egle.

Krakova Polijā ir pārsteidzoši skaista jebkurā gadalaikā, bet iedomājieties, ka visas šīs skaistās ēkas ir izrotātas ar gaismiņām un noklātas ar sniegu. Krakovas Ziemassvētku tirdziņi atzīti par skaistākajiem Eiropā, bet viņu eglīte par krāšņāko Eiropā. 

Madrides pasaka

foto: ZUMAPRESS.com
Madrides Ziemassvētku egle.

Ziemassvētki ir maģisks laiks, kad pilsētas visā pasaulē tiek piepildītas ar gaismiņām un rotājumiem, taču tikai dažās vietās tas tiek darīts tik eleganti un krāšņi kā Madridē. Svētku laikā Spānijas galvaspilsēta pārvēršas par pasaku, un Ziemassvētku gaismiņām ir būtiska nozīme šajā metamorfozē.

Simboliskā eglīte vienā no ikoniskākajām Madrides vietām, Puerta del Sol kļūst par Ziemassvētku izgaismošanas epicentru. Šīs eglītes rotājums ir iespaidīgs, un tā iedegas tumsā, piesaistot cilvēku pūļus, kas pulcējas, lai izbaudītu svētku atmosfēru. Puerta del Sol ir slavena arī ar savu pulksteni, kas vēsta par Jaunā gada atnākšanu un tradicionālo laika atskaiti līdz Jaunajam gadam.

Pasaulē slavenākā eglīte - Ņujorkas Rokfellera centra Ziemassvētku eglīte

foto: REUTERS/SCANPIX
Rokfellera centra Ziemassvētku egle.

Rokfellera centra Ziemassvētku eglīte ir liela Ziemassvētku egle, kas katru gadu tiek novietota Rokfellera centrā Manhetenas Midtaunā, Ņujorkā, ASV. Koks tiek uzstādīts novembra vidū un iedegts publiskā ceremonijā trešdienas vakarā pēc Pateicības dienas. Šogad bija jau 91. egles iedegšana. 

Saskaņā ar žurnāla Rokfellera Center Magazine datiem katru gadu eglīti, kas vienmēr ir Ziemeļceļu egle, izvēlas viena un tā pati persona: Rokfellera centra galvenais dārznieks Ēriks Pauze. Šogad eglīte sver aptuveni 12 tonnas, ir 24 metrus gara un nāk no Vestalas, Ņujorkas štatā.

Koku rotā 50 000 daudzkrāsainu gaismiņu, un tā virsotnē ir 408 kg smaga zvaigzne ar 70 smaileņiem, kas pārklāti ar 3 miljoniem Swarovski kristālu.

Kijivas Ziemassvētku egle ļauj sajust svētku garu kara plosītajā valstī

foto: EPA/Scanpix
Kijivas Ziemassvētku egle.

6. decembrī pūļi pulcējās vienā no Kijivas iecienītākajiem laukumiem, lai redzētu, kā iedegas Ukrainas galvenā Ziemassvētku egle, atzīmējot Svētā Nikolaja dienu saskaņā ar jauno kalendāru, kas Ziemassvētkus svin 25. decembrī.

Tā kā Ukrainas karaspēks ir ieslodzīts 21 mēnesi ilgajā karā pret Krieviju, šī bija pirmā reize, kad daudzi ukraiņi atzīmēja svētkus pēc jaunā kalendāra, ko apstiprinājusi valsts galvenā pareizticīgo baznīca, lai distancētos no Krievijas prakses.