Pasaulē
2023. gada 8. decembris, 18:46

"Reigans zārkā apgriežas otrādi": soctīklos komentē ASV republikāņu pārvēršanos Kremļa rokaspuišos

Jauns.lv/LETA

Starptautiskā sabiedrība - politiķi, politologi, žurnālisti -  sociālajā tīklā X ir izteikusi asu nosodījumu ASV Republikāņu partijai, kuras senatori bloķēja Baltā nama pieprasījumu pēc ārkārtas palīdzības paketes 106 miljardu ASV dolāru apmērā, kas galvenokārt ietver jaunu militāro palīdzību Ukrainai un Izraēlai, jo konservatīvie senatori bija neapmierināti ar viņu pieprasīto imigrācijas reformu neiekļaušanu šajā paketē. 

ASV prezidents Džo Baidens republikāņu uzvedību nodēvēja par politisko šantāžu.

ASV Kongresa Pārstāvju palātas loceklis no Demokrātu partijas Adams Šifs norāda, ka Republikāņu vadība jau sen ir atteikusies no jebkādas uzticības Reigana mantojumam, un vērojama tās  kapitulācijā Kremlim. "Ja Republikāņu partijas kongress nerīkosies, mēs nopietni apdraudam Ukrainas spēju aizstāvēties pret Krieviju," raksta Šifs.

Bijušais federālais un valsts prokurors, ziņu portāla "Meidas Touch" galvenais redaktors Rons Filipkovskis raksta, ka Krievijas propagandisti atklāti jūsmo par palīdzības Ukrainai bloķēšanu.

Bijušais ASV vēstnieks Krievijā Maikls Makfols raksta: Palīdzības bloķēšana Ukrainai ir dāvana Putinam un viņa sabiedrotajiem Pekinā un Teherānā. Autokrāti atbalsta viens otru. Arī demokrātiem vienam otru ir jāatbalsta. 

Ukraiņu blogeris ar X vārdu "Jay in Kyiv" atzīst, ka ASV vairs nav sabiedrotais, kuram var uzticēties. 

Zviedru ekonomists un bijušais Atlantijas padomes vecākais līdzstrādnieks Pērs Anderss Oslunds norāda, ka Ukrainas atbalstītājiem šis ir tumšākais brīdis kopš kara sākuma. Viņš uzsver, ka Republikāņi strādā Putina labā. Oslunds arī atzīst, ka Republikāņi ir "sagājuši Putinā". 

Klimata aktīvists Pīters Sinklērs ir lakonisks: Pērlharboras gadadienā Republikāņi nobalsoja par fašismu.

Kādreizējais Republikānis un Vjetnamas kara dalībnieks Larijs pārliecināts, ja ASV nespēs aizstāvēt Ukrainu, tā vairs nevarēs pretendēt uz brīvās pasaules morālo līderību. 

Ukraiņu izcelsmes ASV žurnāliste un Krievijas mediju analītiķe Džūlija Deivisa raksta, ka krievi ir pārliecināti, ka Republikāņi nule kā viņiem izcīnija uzvaru Ukrainā. 

ASV senators no demokrātu partijas Čaks Šumers uzsver: ja Republikāņi savu nostāju nemainīs, Putins "izies cauri gan Ukrainai, gan Eiropai". 

Ar skarbiem vārdiem neskopojas arī daudzi citi, kuri ir šokēti, kā ASV prezidenta Ronalda Reigana (1911-2004) republikāņi no "aukstā kara" uzvarētājiem pret toreizējo "ļaunuma impēriju" Padomju Savienību ir kļuvuši par algotiem sulaiņiem PSRS mantiniecei Krievijai, kas agresīvi cenšas atjaunot izbijušo impēriju.