Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Putins draud Latvijai
Vladimirs Putins draud Latvijai (ekrānuzņēmums no video)
Pasaulē

Putins draud Latvijai

Jauns.lv

Ja Latvija turpinās “cūciski” izturēties pret saviem iedzīvotājiem, tad pretī saņems tādu pašu izturēšanos, paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins, uzstājoties institūcijā, kuras nosaukums ir ļoti ironisks asiņainu karu uzsākušajai agresīvajai valstij ar Trešā reiha stila propagandu — “Pilsoniskās sabiedrības un cilvēktiesību attīstības padome”.

Putins draud Latvijai...

Putins atgādināja, ka Latvijā ir apmēram 40 procenti krievvalodīgo iedzīvotāju. “Ja viņi piekops tādu politiku pret cilvēkiem, kuri gribēja dzīvo tajā vai citā valstī, tur strādāja, radīja kaut kādus materiālus labumus šai valstij, un pret viņiem tik cūciski izturēsies, tad galu galā viņi ar tādu cūciskumu arī saskārsies savā valstī,” viņš brīdināja.

Jau ziņots, ka Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) aptuveni divu nedēļu laikā plāno apkopot informāciju par Krievijas pilsoņiem, kuri ir iesnieguši nepieciešamos dokumentus kādas uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai Latvijā un kuri to nav izdarījuši, attiecīgi viņiem valsts jāpamet.

Imigrācijas likums paredz, ka Krievijas pilsoņiem izsniegtās pastāvīgās uzturēšanas atļaujas 2023.gada septembrī zaudēja spēku. Lai dzīvotu Latvijā, viņiem bija jāpiesakās Eiropas Savienības (ES) pastāvīgā iedzīvotāja statusam, bet tā saņemšanai viņiem PMLP jāiesniedz apliecinājums par valsts valodas zināšanām minimālā līmenī un finanšu resursu esamību.

Politiķi pēdējā brīdī pirms normu spēkā stāšanās nolēma veikt grozījumus Imigrācijas likumā, kas paredz Latvijā dzīvojošajiem Krievijas pilsoņiem vēl divus gadus, kuru laikā nokārtot latviešu valodas pārbaudi, lai varētu legāli turpināt uzturēties Latvijā. Neskatoties uz šīm izmaiņām, no septembra Latvijā dzīvojošajiem Krievijas pilsoņiem bija jānokārto vismaz termiņuzturēšanās atļauja. Kā iepriekš pauduši PMLP pārstāvji, tiem Krievijas pilsoņiem, kas nebūs neko darījuši sava uzturēšanās statusa sakārtošanai, no 2.septembra uzturēšanās atļaujas ir zudušas un viņiem sāks izsūtīt vēstules ar aicinājumu izbraukt no valsts.

PMLP atzīmē, ka Krievijas pilsoņiem, kuri līdz septembrim nav iesnieguši dokumentus ES pastāvīgā iedzīvotāja statusa pieteikšanai vai nebija veikuši pieteikšanos atkārtotai valsts valodas pārbaudei, vēl līdz šodienai ir iespēja iesniegt dokumentus uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai. Ja Krievijas pilsoņi nebūs iesnieguši PMLP dokumentus, lai turpinātu likumīgi uzturēties valstī, tām Latvijas teritorija būs jāatstāj.