Pasaulē

Riskantā operācijā beidzot izglābj "britu visvientuļāko aitu"

Jauns.lv

Pēc ilgstošas varas iestāžu bezdarbības Skotijā beidzot izdevies izglābt aitu, kas vairākus gadus pavadīja spiestā vientulībā klinšainā pludmalē un izpelnījās skumīgo nosaukumu “britu vientuļākā aita”. Riskantā glābšanas operācijā vietējie fermeri spēja aitu nogādāt drošībā.

Riskantā operācijā beidzot izglābj "britu visvient...

Kā aita, kura pazīstama ar vārdu Fiona par godu slavenās animācijas filmas “Šreks” princesei, nokļuva šajās dabas izveidotajās lamatās Skotijas ziemeļaustrumu piekrastē, nav zināms — neviens tuvējās apkārtnes fermeris neziņoja par pazudušu aitu. Pirmo reizi viņu pamanīja 2021. gadā kāda sieviete, peldot gar klinšaino piekrasti ar kajaku. Sākotnēji viņa nepievērsa aitai īpašu uzmanību, uzskatot, ka tā pati nokļūs mājās. “Viņa mūs redzēja un sauca, sekojot mums visā pludmales garumā, līdz vairs nevarēja tikt tālāk. Pēc tam viņa devās atpakaļ, izskatījās sašļukusi,” Džiliana Tērnere izteicās “The Northern Times”.

Pēc gada viņa gar to pašu piekrasti peldēja atkal, un liels bija viņas pārsteigums, ieraugot to pašu aitu vecajā vietā. “Mums tuvojoties, viņa mūs sauca un atkal mums sekoja gar piekrasti, lecot no viena akmens uz citu, visu laiku mūs saucot,” viņa atminējās piedzīvoto. Aitas vilna bija izaugusi milzīga un pieskārās zemei. “Mēs tiešām domājām, ka pirmajā gadā viņa spētu nokļūt mājās. Nabaga aita bija visu pamesta vismaz divus gadus. Tām bija jābūt mocībām ganāmpulka dzīvniekam, un izskatījās, ka viņa izmisīgi mēģināja kontaktēties ar mums abas reizes, kad mēs devāmies viņai garām.”

Tērnere sacīja, ka mēģināja noorganizēt aitas glābšanas operāciju, taču valsts dienestos nekādu atsaucību neguva, savukārt Skotijas biedrība cietsirdīgas izturēšanās pret dzīvniekiem novēršanai paziņoja, ka aita ir zināma, taču tai nekādas briesmas nedraud.

Pamazām Fionas glābšanas problēma ieguva sabiedrības uzmanību, londonieša Edoardo L’Astorinas izveidotajai petīcijai vietnē change.org saņemot vairāk nekā 55 tūkstošu cilvēku parakstu.

Piecu brīvprātīgo grupa novembra sākumā beidzot veica riskanto glābšanas operāciju, ar trosēm nolaižoties pa 250 metru stāvo virsmu un pēc tam paceļot aitu drošībā. Sevišķi bīstams bija gandrīz vertikāls 15 metru augsts posms. “Austrālijā bija aita, vārdā Šreks, kas gadiem ilgi dzīvoja alās, tādējādi šī ir Skotijas versija,” sacīja operācijas vadītājs Kemijs Vilsons.

Izglābtā Fiona jūtas labi, liekā vilna ir nocirpta. Viņa pamazām iejūtas savās jaunajās mājās Damfrīzas fermā.