Pasaulē
2023. gada 7. novembris, 18:16

VIDEO: Mati ceļas stāvus! "Hamas" uzbrukuma laikā pilots spēj nosēdināt pasažieru lidmašīnu

Jauns.lv

Izraēlas aviosabiedrības “El Al” lidmašīna nokļuva palestīniešu teroristu grupējuma “Hamas” raķešuzbrukuma un Izraēlas “Dzelzs kupola” aizsardzības sistēmas krustugunīs, taču pilots spēja nosēdināt pasažieru lidmašīnu Telavivas Ben Guriona lidostā.

Ekstremālā situācija radās 5. novembrī, kad no Gruzijas galvaspilsētas Tbilisi lidojošā lidmašīna tuvojās Telavivai. “Flightradar24” dati liecina, ka lidmašīna meta lokus lidostas tuvumā, līdz spēja nosēsties ar 15 minūšu aizkavēšanos.

Dažas stundas pirms lidmašīnas ielidošanas palestīniešu teroristi intensīvi apšaudīja Telavivu ar raķetēm, bet kopš "Hamas" 7. oktobra iebrukuma Izraēlā un sarīkotajiem masu slaktiņiem, nogalinot vairāk nekā 1400 cilvēku, uz Izraēlu izšauts vairāk nekā 7000 raķešu.

Lai aizsargātu savu teritoriju un iedzīvotājus no palestīniešu teroristu raķetēm, Izraēla 2011. gadā ieviesa savu pretraķešu aizsardzības sistēmu "Dzelzs kupols", kas spēj notriekt ap 90 procentus mērķu. "Rafael Advanced Defence Systems" izstrādātā sistēma spēj darboties jebkādos laikapstākļos, ieskaitot miglu, putekļu vētras, zemus mākoņus un lietu.

Kupols sastāv no raķešu baterijām, kas atgādina milzīgas sērkociņu kārbas, un vērsts Gazas virzienā. Tā monitors ar radaru tehnoloģiju nosaka mērķus un aprēķina to trajektoriju, pēc tam sistēma izšauj raķeti, lai mērķi iznīcinātu gaisā.