foto: AP/Scanpix
Vai Ukrainas pirmajai lēdijai ir slepena Krievijas pase?
Ukrainas pirmā lēdija Olena Zelenska.
Pasaulē
2023. gada 12. oktobris, 05:50

Vai Ukrainas pirmajai lēdijai ir slepena Krievijas pase?

Jauns.lv

Saskaņā ar daudzu sociālo mediju kontiem un prokremliski noskaņotiem plašsaziņas līdzekļiem Krievijas slepenie dienesti ir atraduši Ukrainas pirmās lēdijas Olenas Zelenskas paslēpto Krievijas pasi.

"Krimā, novērtējot Volodimira Zelenska nacionalizētā dzīvokļa izmaksas, tika atrasta viņa sievas Oļenas soma. Tajā tika atrasta Krievijas pase uz Zelenskas vārda un iespaidīga naudas summa," apgalvo X kontā.

Aina esot filmēta pāra dzīvoklī Jaltā, Krievijas okupētajā Krimas reģionā.

Tomēr videomateriālā ir vairākas neatbilstības, kas liek apšaubīt dokumenta autentiskumu. 

Veicot pirmās lēdijas pases attēla meklēšanu, Euronews atrada oriģinālo fotogrāfiju viņas oficiālajā Instagram kontā. Tā tika publicēta 2023. gada martā Zelenskas vizītes laikā Lietuvā.

Tomēr pase esot izdota 2014. gadā - gandrīz desmit gadus pirms Oļenas Zelenskas fotogrāfijas publicēšanas.

Turklāt fotogrāfija neatbilst Krievijas pases kritērijiem. Saskaņā ar Krievijas valdības tīmekļa vietnes informāciju, fotografējoties pasei, personai ir jābūt aizvērtai mutei un arī sejas izteiksmei jābūt neitrālai, kas neatbilst pirmās lēdijas gadījumā. 

Otra neatbilstība ir pases numurs. Krievijā pirmie divi cipari atbilst reģionam, kurā pase izdota.

Video redzams, ka pirmie divi cipari ir 20, kas apzīmē Voroņežas reģionu Krievijas dienvidrietumos. 

Taču pases augšdaļa norāda, ka pase izdota Krimas Simferopoles apgabalā - vairāk nekā 1200 kilometru attālumā no Voroņežas. 

Trešajam un ceturtajam ciparam jāatbilst dokumenta izdošanas gada pēdējiem diviem cipariem. 

Arī šajā video redzams skaitlis 20, kas nozīmē, ka dokuments izdots 2020. gadā. Taču dokumenta augšpusē ir norādīts, ka tas izdots 2014. gadā.

Tā ir taisnība, ka pirmajai lēdijai piederēja īpašums Krimā. Tomēr Krievijas varas iestādes 2023. gada maijā arestēja Zelenskas īpašumu, apgalvojot, ka dzīvoklis tiks pārdots izsolē, bet iegūtie līdzekļi tiks novirzīti Krievijas kara centieniem Ukrainā. 

Arī šajā gadījumā ir maz ticams, ka Krievijas varasiestādēm bija nepieciešami vairāk nekā četri mēneši, lai atklātu "slepeno pasi".