foto: Lev Radin/Pacific Press/Shutterstock/ Vida Press
Zaharova apsūdz Lielbritāniju "provokācijas iestudēšanā" Bučā
Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova.
Pasaulē
2023. gada 28. septembris, 05:12

Zaharova apsūdz Lielbritāniju "provokācijas iestudēšanā" Bučā

Jauns.lv

Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova preses brīfingā apsūdzēja Lielbritāniju par iesaistīšanos "provokācijas iestudēšanā" Ukrainas pilsētā Bučā pagājušā gada martā. Tur nogalināti vairāk nekā 600 civiliedzīvotāju. Krievija jau vairāk nekā gadu noliedz, ka viņus būtu nogalinājuši Krievijas militāristi, ziņo "Current Time".

"Gribētu teikt par Lielbritāniju un tās iesaistīšanos notikumos Bučā 2022. gada martā. Mēs veicam objektīvu izmeklēšanu par Londonas, konkrēti britu specdienestu, līdzdalību provokācijas iestudēšanā Bučas pilsētā," Zaharovas teikto citē TASS.

Buča Kijivas apgabalā Krievijas karaspēka okupācijā atradās vairāk nekā mēnesi, Ukrainas karavīri to atbrīvoja 2022. gada 31. martā. Ukrainas militārpersonas un sapieri, kas pirmie ienāca pilsētā, ziņoja par desmitiem bojāgājušo līķu, kurus atrada tieši pilsētas ielās. Bojāgājušo fotogrāfijas, dažkārt ar sasietām rokām, publicējuši "Reuters", UNIAN, AFP un citi mediji. Vairāki cilvēki ar sasietām rokām nogalināti ar šāvieniem pakausī.

Ukrainas prokuratūra noteikusi, ka Krievijas okupācijas laikā Bučā nogalināti vairāk nekā 600 civiliedzīvotāji, no kuriem daudzi spīdzināti. Tika konstatēti vairāk nekā 1100 kriminālnoziegumu fakti, kurus pastrādāja Krievijas militārpersonas.

Vietējie iedzīvotāji, Ukrainas varas iestādes un daudzi Rietumu politiķi nešaubās, ka šajos noziegumos iesaistīti tieši Krievijas militāristi no konkrētām daļām. Bet Krievijas Aizsardzības ministrijas noliedza, ka civiliedzīvotāju apšaudēs būtu iesaistīti Krievijas militāristi, un ķermeņu fotogrāfijas dēvē par "provokāciju". To paziņoja arī Zaharova, taču šoreiz pievienoja apsūdzības britu specdienestiem un PR aģentūrām:

"Londona slēpj patiesību par tiem notikumiem. Kāpēc? Tāpēc, ka tieši piedalījās," viņa paziņoja. "Mēs esam labi informēti par britu analītisko centru, PR aģentūru un to aizsegā - Lielbritānijas specdienestu aktīvo dalību Kijivas režīma dezinformācijas kampaņās. Turpinām izsekot šai darbībai un ierakstīt Krievijas pretsankciju sarakstā agresīvāko britu propagandas struktūru vadītājus."

Pagājušā gada decembrī "The New York Times" identificēja Krievijas desantniekus no 234. desanta un triecienpulka, kas veica plašas ukraiņu apšaudes Bučā. Izdevumā norādīja, ka viņu savāktie pierādījumi liecina, ka civiliedzīvotāju slepkavības bijušas daļa no Krievijas iedzīvotāju tīšiem un sistemātiskiem centieniem "izsist" sev ceļu uz Kijivu.

Pēc Bučas pilsētas atbrīvošanas no Krievijas karaspēka uz ielām atklājas okupantu kara noziegumi [Brīdinām - nepatīkami skati!]

No Krievijas spēkiem atbrīvotās Kijivas apgabala Bučas pilsētas ielās visur guļ līķi, cilvēki nogalināti ar šāvienu pakausī, lai gan daudzi ...

gallery icon

Ukrainas pilsētas Bučas iedzīvotāji evakuējas kopā ar četrkājainajiem mīluļiem - suņiem un kaķiem

gallery icon