foto: Nathan Posner/Shutterstock/ Vida Press
Polijas vēstnieks pieprasa Kanādai un Ukrainai atvainoties par ukraiņu "SS veterāna" slavināšanu
Polijas vēstnieks Kanādā Vitolds Dzelzkis pieprasījis un jau saņēmis atvainošanos par 98 gadus vecā Otrā pasaules kara veterāna aicināšanu uz Kanādas parlamentu.
Pasaulē
2023. gada 25. septembris, 15:56

Polijas vēstnieks pieprasa Kanādai un Ukrainai atvainoties par ukraiņu "SS veterāna" slavināšanu

Jauns.lv

Polijas un Ukrainas attiecības, kuru nozīmi cīņā pret Krievijas agresiju ir neiespējami pārvērtēt, pēdējo nedēļu laikā satricina visdažādākie kašķi. Nesenākais saistīts ar kādu ukraiņu Otrā pasaules kara veterānu, kurš uzaicināts uz Kanādas parlamentu. Polija 98 gadus veco kungu nosaukusi par ļaundari.

Polija pieprasījusi atvainoties par ukraiņu Otrā pasaules kara veterāna Jaroslava Guņkas uzaicināšanu uz Kanādas parlamentu.

Polijas vēstnieks Kanādā Vitolds Dzelzkis pauda, ka Guņka ir dienējis SS “Galizien” divīzijā, kura atbildīga par tūkstošiem poļu un ebreju nāvi:

Kopš sācies abu valstu strīds par Ukrainas graudu eksportu, šis, ņemot vērā tematiku, domājams, ir skarbākais vēstījums no Polijas Ukrainas, tostarp arī Kanādas, virzienā.

Vēstnieks Dzelzkis savam ierakstam pievienojis foto ar Volodimiru Zelenski, viņa dzīvesviedri un Kanādas premjerministru Džastinu Trudo.

Ļvivā atvadās no okupantu nogalinātās ģimenes - 32 gadus vecās Anastasijas un viņas mātes Miroslavas. Ukraina, 2023. gada jūlijs

gallery icon

“22. septembrī Kanādas un Ukrainas pārstāvji ar ovācijām sveica bēdīgi slavenā Otrā pasaules kara laika Ukrainas militārā formējuma SS “Galizien” divīzijas pārstāvi, kurš ir atbildīgs par tūkstošiem poļu un ebreju nogalināšanu. Lai gan Polija ir Ukrainas labākā sabiedrotā, tā nekad nepiekritīs šādu ļaundaru tēla rehabilitēšanai! Kā Polijas vēstnieks Kanādā es sagaidu atvainošanos,” teikts Dzelzka "Twitter" ierakstā.

Kanādas parlamenta spīkers Entonijs Rota šodien publiski atvainojās par SS divīzijas veterāna klātbūtni parlamentā, piebilstot, ka Ukrainas delegācijai ar šādu lēmumu nav bijis nekāds sakars:

“Man kļuva zināma papildu informācija, kas man liek nožēlot savu lēmumu to darīt. Es gribu skaidri likt saprast, ka neviens, ieskaitot kolēģus parlamentāriešus un Ukrainas delegāciju, nezināja par manu nodomu. Šī iniciatīva bija pilnībā mana. Es īpaši vēlos atvainoties ebreju kopienām Kanādā un visā pasaulē. Es uzņemos pilnu atbildību par savu rīcību.”

14. brīvprātīgo SS kājnieku divīzija “Galizien” bija nacistiskās Vācijas SS karaspēka vienība, kas tika veidota no ukraiņu brīvprātīgajiem kolaboracionistiem un piedalījās Otrajā pasaules karā 1943. –1945. gadā.