foto: AFP/Scanpix
ASV izlūki: pēc trim lēna progresa mēnešiem Ukrainas pretuzbrukumus sāk uzņemt apgriezienus
Ukraiņu karavīri.
Pasaulē
2023. gada 7. septembris, 17:21

ASV izlūki: pēc trim lēna progresa mēnešiem Ukrainas pretuzbrukumus sāk uzņemt apgriezienus

Jauns.lv/LETA

Ukrainas karaspēka nesenie panākumi ļauj pieļaut "reālistisku iespējamību", ka līdz gada beigām tiks pārrautas pārējās Krievijas aizsardzības līnijas, kaut arī tas būs ārkārtīgi sarežģīti, uzskata ASV Aizsardzības ministrijas izlūkošanas pārvaldes analītiķi.

Pēc trim lēna progresa mēnešiem Ukrainas pretuzbrukumus sāk uzņemt apgriezienus.

"Ja mēs par to runātu pirms divām nedēļām, es būtu nedaudz pesimistiskāks. Viņu pārrāvums caur otro aizsardzības joslu (..) patiesībā ir samērā būtisks," intervijā žurnālam "Economist" izteicies Aizsardzības izlūkošanas pārvaldes (DIA) analītikas nodaļas direktors Trents Mols.

Kāda Baidena administrācijas amatpersona nule atzinusi, ka Ukrainai palikušas sešas septiņas nedēļas līdz uzbrukuma kulminācijai, tomēr Mols nav tik pesimistisks.

Intervijā viņš norādījis, ka Krievijas ģenerālis Sergejs Surovikins, kas būvēja aizsardzības līnijas, un Jevgēņijas Prigožins, kura kaujinieki aizvadītā gada laikā Krievijai guvuši jūtamākos panākumus, vairs nav ierindā. Pirmais tika atlaists no amata, bet otrais gāja bojā aviokatastrofā.

Ukrainas nesenie panākumi ir būtiski, un šo panākumu dēļ Ukrainas karavīriem ir "reālistiska iespējamība" - izsakoties izlūku valodā, varbūtība ir 40-50% liela - līdz gada beigām pārraut atlikušās krievu aizsardzības robežas, skaidro Mols.

Viņš gan arī norādīja, ka munīcijas ierobežotā daudzuma un laikapstākļu pasliktināšanās dēļ tas būs "ļoti sarežģīti".

Vienlaikus ASV izlūkošanas aprindu uzmanība jau ir piesaistīta nākamajai kauju sezonai.

Pat ja izrāviena šogad nebūs, DIA uzskata, ka gadījumā, ja Ukraina spēs paplašināt izvirzījumu ap Robotini, noturēt savas pozīcijas un nodrošināt munīcijas piegādi, tā būs labi sagatavota izrāvienam 2024.gadā.