foto: EPA/Scanpix
"Uzreiz saskrēja šakāļi" - Igaunijas valdības vadītāju aicina atkāpties no amata. Viņas vīra kompānija sadarbojusies ar Krieviju
Kaja Kallasa ierosinājumu atkāpties no amata komentēja sekojoši: "Es neizdarīju neko nepareizu. Mans vīrs nav izdarījis neko nepareizu."
Pasaulē
2023. gada 25. augusts, 13:20

"Uzreiz saskrēja šakāļi" - Igaunijas valdības vadītāju aicina atkāpties no amata. Viņas vīra kompānija sadarbojusies ar Krieviju

Jauns.lv

Igaunijas prezidents Alars Kariss pieprasījis paskaidrojumus no valsts premjerministres Kajas Kallasas, bet opozīcijas partijas aicinājušas viņu atkāpties pēc tam, kad kļuvis zināms, ka viņas vīra kompānija veic uzņēmējdarbību, kas saistīta ar Krieviju.

24. augustā Igaunijas mediji ziņoja, ka transporta kompānija "Stark Logistics", kas daļēji pieder Kajas Kallasas vīram Arvo Hallikam, turpina veikt pārvadājumus uz Krieviju kara laikā Ukrainā, vēsta "Meduza".

Kompānijā pastāstīja, ka pirms kara ik mēnesi veikti 60 līdz 70 pārvadājumi uz Krieviju un atpakaļ, taču patlaban palikuši aptuveni viens vai divi pārvadājumi nedēļā. Visi šie pārvadājumi saistīti ar vienīgo klientu - Igaunijas uzņēmumu AS "Metaprint", kas ir viens no lielākajiem tērauda aerosola iepakojuma ražotājiem Eiropā. Kompānijai ir rūpnīcas Igaunijā, Nīderlandē un Krievijā.

"Metaprint" ir sava biznesa izbeigšanas stadijā Krievijā, bet "Stark Logistics" tikai pilda saistības, ko paredz noslēgtie līgumi un Eiropas Savienības sankcijas nepārkāpj, apgalvoja loģistikas kompānijā.

Vienlaikus, norāda Igaunijas mediji, 2022. - 2023. gadā "Stark Logistics" piegādēs "Metaprint" nopelnījusi aptuveni 1,5 miljonus eiro. No Kallasas deklarācijas izriet, ka viņa investējusi sava vīra biznesā, aizdodot firmai 350 tūkstošus eiro.

Attiecībā uz "Metaprint" no tās Krievijas partnera SIA "Aeroprom" pēdējā gada pārskata nerodas iespaids, ka kompānijai būtu bijuši slēgšanas plāni - tieši otrādi, tā vēlējusies paplašināt darbību, raksta ERR.

Vairāki Igaunijas vadošie preses izdevumi nākuši klajā ar premjeres kritiku. Kallasai, kas iestājās par visu saistību saraušanu ar agresorvalsti, pārmeta, ka viņas teiktais atšķiras no reālās rīcības.

Preses konferencē Kaja Kallasa paziņoja, ka vienmēr dalījusi darbu un ģimenes dzīvi, nav saistīta ar sava vīra uzņēmējdarbību, kā arī nav iedziļinājusies viņa biznesa detaļās.

Premjerministre norādīja, ka uzreiz pēc kara sākuma Ukrainā saskatījusi ētisku problēmu "Stark Logistics" komercdarbībā Krievijā. Pēc viņas teiktā, mēnesi pēc kara sākuma viņas vīrs pārtraucis jebkādu darbību Krievijā un nesniedz tur loģistikas pakalpojumus.

"Stark Logistics" savukārt paziņoja, ka uzskatījuši savu darbu ar Igaunijas klientu Krievijas virzienā par pareizu, taču tagad saprot, ka daudziem igauņiem šī darbība šķiet amorāla. Kompānija solīja pārtraukt visus pārvadājumus Krievijā septembrī.

Kaja Kallasa ierosinājumu atkāpties no amata komentējusi sekojoši: "Opozīcija dara savu darbu. Protams, viņi saoda asiņu smaku. Uzreiz saskrēja šakāļi. Es tiešām nezinu, kādi tieši pret mani ir pārmetumi, par ko mani apsūdz. Es neizdarīju neko nepareizu. Mans vīrs nav izdarījis neko nepareizu."