foto: Shutterstock
Labāko nūdistu pludmaļu topā iekļuvusi arī Lietuva
Pludmale Lietuvā.
Pasaulē
2023. gada 15. augusts, 11:32

Labāko nūdistu pludmaļu topā iekļuvusi arī Lietuva

Jauns.lv

Berlīne nesen paziņoja, ka Vācijas galvaspilsētas publiskajos peldbaseinos sievietes tagad var peldēties bez peldkostīma augšdaļas, savukārt Nantaketas salā pagājušā gada decembrī vietējie iedzīvotāji nobalsoja par "dzimumu līdztiesību pludmalēs", kas sievietēm dod lielāku iespēju izvēlēties.

Pēc vairāku gadu pārtraukuma kampaņa "Free the Nipple" atgriezās ar atkailināto krūšu gājieniem Ņujorkā, Vankūverā, Parīzē un citviet. 

Visos kontinentos katru gadu paliek arvien vairāk vietu, kur sauļoties un peldēties atkailinātiem ķermeņiem.

No akmeņainām piekrastēm līdz smalku smilšu pludmalēm, no lielpilsētu līčiem līdz nomaļām piekrastēm - tagad ir simtiem pludmaļu, kur pilnīgi likumīgi (vai vismaz de facto) ir atļauts plunčāties pie jūras "kā no mātes miesām nākušam".

Urugvajas gleznainās kāpas un nemitīgi siltais ūdens

Urugvajas pazīstamākā nūdistu pludmale atrodas aptuveni 30 minūšu brauciena attālumā no Punta del Este, un tā atrodas Atlantijas okeāna piekrastē, Portezuelo līča malā.

Kāpas un ūdens temperatūra, kas pat dienvidu puslodes ziemā sasniedz 25 grādus pēc Celsija un vairāk, palielina pludmales pievilcību.

Gadu desmitiem Čihuahua bija neoficiāla kaila atpūtas vieta, bet 2000. gadā tā beidzot ieguva legālu statusu.

Kopš tā laika ir paplašinājušās ērtības, tostarp ir izveidots viesnīcas El Refugio Nudista Naturista kūrorts, kurā var izvēlēties staigāt apģērbs vai kails.

Eiropas gleznainākā vieta - Lietuvas Kuršu kāpas

Vēsā Baltijas jūra var nešķist vispievilcīgākā vieta, kur peldēties kailam. Taču šī krāšņā, garā un smilšainā Kuršu kāpa atrodas vienā no Eiropas gleznainākajām vietām un tur iespējams arī stiagāt kailam.

Ar savvaļas ziediem apaugušās kāpas (vienas no augstākajām Eiropā) un piekrastes mežs bija 19. gadsimta mākslinieku kolonijas centrs, kas piesaistīja daudzus tā laika vadošos gleznotājus, dzejniekus un rakstniekus.

Ejot pietiekami tālu uz dienvidiem gar pludmali, jūs nonāksiet pie žoga, kas iezīmē Lietuvas un Krievijas robežu.

Personisko brīvību mīlošā Jaunzēlande

Lai gan personisko brīvību mīlošajā Jaunzēlandē tehniski ir atļauts doties kailiem jebkurā pludmalē, šīs valsts nūduristi parasti pulcējas tādās labi zināmās vietās, kur apģērbs nav obligāts, piemēram, Little Palm Beach Waiheke salā.

Lai nokļūtu šajā nomaļajā pludmalē, jāmēro gandrīz stundu ilgs brauciens ar prāmi, taksometru līdz salas ziemeļu krastam un pēc tam jādodas nelielā pārgājienā lejup pa kalnu.

Oļiem klātā Adrijas jūras piekraste

Uz šo nomaļo pludmali, ko ieskauj stāvas klintis un aizsedz priedes, iepretim Bračas salai ved šaurs celiņš, kas, šķiet, vairāk domāts kazām nekā cilvēkiem, kuri vēlas atpūsties Adrijas jūrā.

Noteikti ņemiet līdzi biezu dvieli vai pat pludmales krēslu - tāpat kā daudzās citās Horvātijas pludmalēs, arī šeit nav smilšu, bet ir oļi.

Nugala atrodas aptuveni pusstundas gājiena attālumā no tuvākās pilsētas, bet uz to var nokļūt arī ar laivu vai jūras kajaku no Makarskas vai Tučepi.

Vācijas stindzinošās pludmales

"Saņemties un izģērbties" varētu būt nūdistu devīze šajā Ziemeļjūras salā, kur vidējā ūdens temperatūra vasarā ir +17 grādi.

Tehniski visas Ziltas pludmales ir pieejamas nūdistiem, bet Buhne 16 bija pirmā un joprojām ir galvenā vieta, kur Vācijas piekrastē sauļoties kailam.

Tā ir vieta, kur pludmales apmeklētāji var atveldzēties slavenajos zili un balti svītrainajos pītajos pludmales krēslos vai ļauties vaļu vasaras pludmales ballītēs.

Latvijas krāšņākās pērles drosmīgajiem

Kaut arī Latvija nav iekļuvusi nūdistu pludmaļu topā, tomēr arī pie mums ir atrodamas skaistas vietas, kurās peldēties un gūt vienmērīgu iedegumu.

Vecāķi ir populārākā kailsauļotāju pludmale no tām, kas atrodas tiešā Rīgas tuvumā.

Pludmale atrodas no Vecāķiem uz Kalngales pusi. Nokļūšana vienkārša – vispirms uz Vecāķiem, tad līdz pludmalei, tad pa labi un minūtes desmit jāpaiet.

Kailsauļošanās sākas pēc Vecāķu oficiālās pludmales beigām (jeb vietas, kur iznāk taciņa no Saulgriežu ielas).

Inčupe atrodas gabaliņu pirms Saulkrastiem. Inčupe ievērojama ar to, ka kailsauļošanās te bez lieka trokšņa tika praktizēta padomju gados, kad tā arī bija nūdistu centrs. Tikai 90. gados notika daļēja pārvākšanās uz Vecāķiem, kas tuvāk Rīgai.

Vakarbuļļi atrodas dažus kilometrus aiz daudz labāk zināmā Rīgas rajona Bolderājas. Vakarbuļļu peldvieta vienmēr bijusi diezgan populāra un pēdējos gados arīdzan tikusi diezgan labiekārtota. Cita starpā, pieejamas bezmaksas auto stāvvietas, kuras gan saulainākās brīvdienās ir pilnībā pilnas.

Maziņa, bet tomēr nūdistu pludmale atrodas apmēram 500m pa kreisi no Vakarbuļļu peldvietas, Lielupes virzienā (projām no Rīgas).

Nūdistu pludmale atrodas tajā Lielupes jūrmalas daļā, kas vistuvāk pašai Lielupei, apmēram pārsimt metru pirms Lielupes ietekas jūrā, Ragakāpas dabas parka teritorijā.

Uz dienvidiem no Ventspils Zilā karoga pludmales, agrāk neoficiāli un kopš apmēram 2005. gada pašvaldības atzīta, atrodas nūdistu pludmale. Uz to šobrīd ved 9. ieeja/laipa. Vieta gana labiekārtota.

Nūdistu pludmale atrodas Pāvilostas Dienvidu pludmalē, jeb no Sakas ietekas pa kreisi. Šī ir viena no skaistākajām pludmalēm Latvijā, ar mazliet izliektu krasta līniju, kas atgādina tādu kā līci. Tur ir arī stāvlaukums automašīnām, Jūras ielas galā. Izejot pludmalē, jāpagriežas pa kreisi un jāpaiet vēl pārsimt metru līdz nūdistu pludmalei.