Valdība piešķirs vienreizēju atbalstu vētrā cietušo mājokļu atjaunošanai ar nosacījumu — nepārsniegt 20 eiro par vienu kvadrātmetru atjaunojamās platības
foto: Evija Trifanova/LETA
Vētras postījumi Dobeles novada Augstkalnē.
Pasaulē

Valdība piešķirs vienreizēju atbalstu vētrā cietušo mājokļu atjaunošanai ar nosacījumu - nepārsniegt 20 eiro par vienu kvadrātmetru atjaunojamās platības

Jauns.lv/LETA

Valdība aicina pašvaldības nepārsniegt negaisā cietušo ēku atjaunošanas apmēru 20 eiro par kvadrātmetru, teikts šodien vadības ārkārtas sēdē skatītajā ziņojumā Par priekšlikumiem atbalsta mehānisma izveidei pašvaldībās vētras seku likvidācijai dzīvojamām mājām.

Valdība piešķirs vienreizēju atbalstu vētrā cietuš...
Augšdaugavas novads

Milzīgie vētras postījumi visā Latvijā

Latviju pirmdien plosīja postoša vētra – negaiss, stipras vēja brāzmas, kas sasniedza pat ātrumu līdz 30 metriem sekundē, un liela ...

Nosakot atbalsta apmēru, pašvaldības aicinātas nodrošināt pēc iespējas vienlīdzīgu atbalsta apmēru visās pašvaldībās.

Ziņojumā norādīts, ka pašvaldībām jāorganizē palīdzības sniegšana, piešķirot atbalstu vienreizēja finansējuma vai remonta darbiem mājokļiem, kas cietuši 7.augusta vētrā un par kuriem apkopota informācija. Atbalsts var tikt izmantots gan kā pagaidu risinājums ēkas sakārtošanai un pasargāšanai no bojāejas, gan arī lai atjaunotu iepriekšējo stāvokli.

Individuālām dzīvojamām mājām varētu tikt piešķirts vienreizējs atbalsts līdz 3000 eiro ar papildu nosacījumu, ka atbalsta apmērs nepārsniedz 20 eiro par vienu kvadrātmetru atjaunojamās platības.

Daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām vienreizējs atbalsts nedrīkstēs pārsniegt 20 eiro par vienu kvadrātmetru atjaunojamās platības.

Pašvaldībām arī jāorganizē papildu konteineru izvietošana būvniecības atkritumu savākšanai un apsaimniekošanai, sedzot atkritumu apsaimniekošanas un apglabāšanas izdevumus.

Pašvaldības arī aicinātas piecu darba dienu laikā pēc informatīvā ziņojuma apstiprināšanas Ministru kabinetā, pabeigt apkopot informāciju par savā teritorijā esošajiem vētras bojātajiem īpašumiem un būvniecības atkritumu apsaimniekošanas un apglabāšanas apjomiem, attiecībā uz kuriem var tikt sagatavots līdzekļu pieprasījums.

Jau ziņots, ka, ka valsts varētu uzņemties līdz 90% izdevumu, nodrošinot lielāku finansiālo atbalstu tām pašvaldībām, kuru teritorijās negaiss ir nodarījis lielākos postījumus, liecina Finanšu ministrijas (FM) sagatavotais grozījumu projekts noteikumos "Kārtība, kādā veic gadskārtējā valsts budžeta likumā noteiktās apropriācijas izmaiņas".

Lielgraudu krusa Zemgales pusē 07.08.2023.

Vētra pamatīgi papostījusi Tērvetes dabas parku

Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē šodien, 7. jūlijā, īsi pirms plkst. 12.00 plosījās nepieredzēti spēcīgs negaiss, nodarot būtiskus ...

Ņemot vērā ierobežotos pašvaldībām pieejamos finanšu līdzekļus un lai nodrošinātu pēc iespējas ātrāku finansiālu atbalstu iedzīvotājiem, lai novērstu lielu dabas stihijas radītos zaudējumus dzīvojamo māju un dzīvokļu īpašniekiem un nodrošinātu finanšu līdzekļus iedzīvotājiem dabas katastrofas radīto seku novēršanai, ir nepieciešams steidzamības kārtībā virzīt grozījumus noteikumos ar mērķi samazināt pašvaldības līdzfinansējuma apmēru no ne mazāk kā 50% līdz ne mazāk kā 10%, norāda FM.

Noteikumu projekts paredz noteikt, ka pašvaldība līdzekļus var pieprasīt to pašvaldības izdevumu, tai skaitā Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteikto pabalstu krīzes situācijā, kompensēšanai, kas izmaksāti atbilstoši pašvaldības saistošajiem noteikumiem vai lielu stihisku nelaimju gadījumā ar pašvaldības domes lēmumu, dzīvojamās mājas īpašniekam (īpašniekiem), dzīvokļu īpašniekiem vai to tiesiskajiem valdītājiem dzīvojamās mājas renovācijai, lai likvidētu terora akta, avārijas, stihiskas nelaimes vai citas katastrofas sekas saskaņā ar likumu "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā".

Pašvaldība pieprasījumā minētajam infrastruktūras objektam nodrošina līdzfinansējumu ne mazāk kā 50% apmērā. Lielu stihisku nelaimju gadījumā, ja radīto zaudējumu apmērs pārsniedz 2% no pašvaldības plānotajiem budžeta izdevumiem kārtējā gadā, MK var pieņemt lēmumu par citu pašvaldības līdzfinansējuma apmēru ne mazāk kā 10% apmērā.

Respektīvi, valsts varētu uzņemties līdz 90% izdevumu, tādējādi nodrošinot lielāku finansiālo atbalstu tām pašvaldībām, kuru teritorijās negaiss ir nodarījis lielākos postījumus, skaidro FM.