Pasaulē
2023. gada 14. jūnijs, 17:42

Prigožins pret Kadirovu, kurš kuru? Kadirova "labās rokas" Delimhanova liktenis atklāj pikantas aizkulises

Jauns.lv

Krievijas Ziemeļkaukāza republikas Čečenijas diktatora Ramzana Kadirova "labās rokas" Adama Delimhanova likstas Ukrainā apaug ar savdabīgākām niansēm, parādot aizvien pieaugšo konfliktu starp Krievijas prezidenta Vladimira Putina diviem radikālākajiem balstiem — Putina "ierindnieku" Kadirovu, kura rīcībā ir īsta privātā armija, un algotņu grupējuma "Vagner" īpašnieku Jevgēņiju Prigožinu.

Jauns.lv jau vēstīja, ka Ukrainā ievainots Krievijas Valsts domes deputāts Delimhanovs. Iepriekš tika ziņots, ka Delimhanovs ir likvidēts, bet Valsts domes preses dienestā paziņoja, ka deputāts esot ievainots.

Kadirovs pat publicēja žēlabainu paziņojumu savā "Telegram" kanālā, ka pagaidām nav varējis sazināties ar Delimhanovu. "Es pats nekādi nevaru sazināties ar Adamu Delimhanovu. Viņš neatsaucas saziņai," izteicies Čečenijas vietvaldis, lūdzot ukraiņu izlūkdienestiem sniegt precīzu informāciju par apšaudītajām pozīcijām, lai viņš "varētu atrast savu dārgo brāli". Viņš solījis dāsnu atlīdzību par sadarbošanos.

Kāds okupantu “kara korespondents” apgalvo, ka Delimhanova koordinātes ukraiņiem nodeva tieši Prigožina “vāgnerieši”, viņus vainojot sadarbībā ar pretinieka izlūkdienestu. Kadirovs esot piedraudējis izstāstīt par Krievijas prezidenta “pavāra” un Krievijas armijas pārtikas piegādātāja Prigožina bagātības avotu. Tagad Prigožins atriebies Kadirovam, Delimhanovs esot smagā stāvoklī pēc “ukronacistu” artilērijas trieciena. “Kara korespondents” aicina kategoriski rīkoties pret Prigožinu.

"Kara korespondenta" žēlabas par Prigožinu (ekrānuzņēmums)

Kaut gan pēc Krievijas invāzijas Ukrainā Prigožins un Kadirovs sākotnēji demonstrēja saskaņu, prasot veikt aktīvākus triecienus mērķiem Ukrainā un nosodot armijas pavēlniecības neizlēmību, pēdējo nedēļu laikā abu attiecībās parādījās plaisas, kuras padziļināja okupantu neveiksmes Bahmutā un Prigožina sašutums par slikto apgādi. 1. jūnijā Delimhanovs publicēja video ar aicinājumu Prigožinam “parunāties”. “Ja tev kaut kas nav skaidrs, tu jebkurā laikā vari ar mums sazināties, noteikt laiku un vietu. Un mēs tev izskaidrosim, kas nav skaidrs.”

Bijušo čečenu terorista Salmana Radujeva šoferi Adamu Delimhanovu uzskata par Kadirova "problēmu risinātāju", viņu turot aizdomās vairāku viņa pretinieku, tostarp kaujinieku vadītāja un Krievijas varoņa Sulima Jamadajeva likvidācijā. Starp citu, arī pats Kadirovs agrā jaunībā karoja čečenu separātistu rindās un savulaik lielījās, ka pirmā krieva galvu nogrieza jau 16 gadu vecumā.

Delimhanovam piebiedrojās cits Kadirova augsta ranga sabiedrotais, Čečenijas parlamenta priekšsēdētājs Magomeds Daudovs ar iesauku "Lords", kurš savulaik bija čečenu bandīts, bet tagad "cienījams valstsvīrs" — arī ar piedāvājumu "parunāties".

Polemikā iesaistījās Prigožina labā roka, "Vagner" komandieris Dmitrijs Utkins — liels nacistu reiha piekritējs, kura iesauka "Vagners" arī kalpoja par visa algotņu grupējuma nosaukuma iedvesmas avotu. Viņš kaukāziešiem atgādināja, ka savulaik pret viņiem karojis, kad čečenu separātisti sadumpojās pret Maskavu.

"No kurienes tāda familiaritāte, kurš jums deva tiesības uzrunāt ar "tu" un "Žeņa"?" apvaicājās Utkins. "Parunāt kā vīrietis ar vīrieti vienmēr gatavi. Vēl jo vairāk tāpēc, ka viens otru pazīstam jau no pirmā un otrā Čečenijas kara."

Dmitrijs Utkins

Saņēmuši atbildi, kurā adresāts ne tikai negrasās mesties ceļos un atvainoties Kadirovam,  bet vāji maskētā veidā piedraud, džigiti pieklusa un diskusija apsīka. 

Ja Delimhanovs tiešām ir likvidēts vai vismaz smagi ievainots, un Prigožins tur pielicis toku, pilnīgi iespējams, Prigožina un Kadirova "diskusija" pāries pilna mēroga karā.