foto: REUTERS/SCANPIX
Amonjaks izplatīsies pusstundas laikā. Zināms, kas cietīs Krimas ķīmiskās rūpnīcas uzspridzināšanas gadījumā
"Krimas titāna" ķīmiskā rūpnīca netālu no Armjanskas.
Pasaulē
2023. gada 12. jūnijs, 16:33

Amonjaks izplatīsies pusstundas laikā. Zināms, kas cietīs Krimas ķīmiskās rūpnīcas uzspridzināšanas gadījumā

Jauns.lv

Krievijas militāristi mīnē "Krimas titāna" ķīmisko rūpnīca netālu no Armjanskas. Sprādziena gadījumā amonjaka mākonis izplatīsies pusstundas laikā un aptvers tuvējās teritorijas, norāda Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GIP) preses dienests.

Tiek atzīmēts, ka Kahovkas hidroelektrostacijas sprādziena un līdz ar to ūdens trūkuma dēļ Ziemeļkrimas kanālā ražošanas procesi "Krimas titāna" rūpnīcā Armjanskā ir traucēti līdz kritiskajam līmenim.

Pēc GIP domām, krievi uzskata, ka nav iespējams atsākt darbu minimāli pienācīgā režīmā. Armjanskas teritorijā cirkulē informācija par iespējamu "Krimas titāna" darbības apturēšanu.

"Tikmēr Maskavu okupācijas armijas inženieru vienības pēdējo dienu laikā ir veikušas uzņēmuma cehu mīnēšanu, kas turpina darbu, kā arī izvieto sprāgstvielas rūpnīcā un tai piederošajā teritorijā," teikts paziņojumā.

Izlūkdienests uzsver, ka terorakts "Krimas titāna" uzņēmumā, kuram iebrucēji  gatavojas, nozīmēs mākslīgu cilvēka izraisītu katastrofu ar briesmīgām sekām.

"Krimas titāna" saldēšanas iekārtās tiek izmantotas aptuveni 200 tonnas tehnoloģiskā amonjaka. Ja rūpnīcā notiktu sprādziens, amonjaka mākonis atkarībā no vēja virziena pusstundas laikā noklātu apkārtējās teritorijas.

Tādējādi, pirmkārt, apdraudēta būs okupētā Armjanska, Krasnoperekopskas rajons un Hersonas apgabala dienvidu reģioni.

GIP arī ziņoja, ka krievi evakuācijai gatavo okupācijas administrācijas pārstāvjus un vietējos iedzīvotājus no Armjanskas.

Kas ir "Krimas titāns"

Pirms Krievijas okupācijas rūpnīca bija lielākais titāna dioksīda ražotājs Austrumeiropā. Uzņēmums atrodas netālu no Armjanskas pilsētas Perekopas šaurumā, kas savieno Krimu ar Ukrainas kontinentālo daļu.

2018. gada augustā "Krimas titāna" rūpnīcā jau notika avārija un bīstamo vielu noplūde. Tad krievi uzņēmuma darbu pārtrauca, bet oktobrī to atsāka. Vēlāk Krimas un Ukrainas dienvidu iedzīvotāji sūdzējās par jauniem izmešiem, bet okupanti ignorēja aicinājumus apturēt rūpnīcu.

Maija beigās Krimas partizāni ziņoja, ka krievi sākuši mīnēt "Krimas titāna" rūpnīcu.

Jūnija sākumā Hersonas apgabala administrācijas vadītājs Aleksandrs Prokudins uzskata, ka okupanti, iespējams, gatavo provokāciju rūpnīcā, lai vēlāk tajā vainotu Ukrainu. Sprādziens izraisīs tūkstošiem tonnu toksisku vielu izplūdi atmosfērā un var izraisīt vides katastrofu.

Kā zināms Krievijas karaspēks 6. jūnijā uzspridzināja Kahovkas hidroelektrostacijas aizsprostu, appludinot daļu Hersonas un Mikolajivas apgabalu.