foto: Krish Thapa HST Adventures/ SWNS/Scanpix
"Jutu, ka dzīve beigusies" - 13 gadus pēc kāju amputācijas vīrietis uzkāpj augstākajā pasaules virsotnē
Hari kāpšanas procesā.
Pasaulē
2023. gada 23. maijs, 13:19

"Jutu, ka dzīve beigusies" - 13 gadus pēc kāju amputācijas vīrietis uzkāpj augstākajā pasaules virsotnē

Jauns.lv

43 gadus vecais Hari Buda Magars - britu armijas veterāns, kurš ievainojuma dēļ Afganistānā zaudēja abas kājas, - uzkāpis Everestā. Viņš kļuvis par pirmo cilvēku ar dubultu kāju amputāciju, kas iekarojis Zemes augstāko virsotni (8848,86 metrus), raksta BBC News.

Bijušais militārists un Nepālas alpīnistu grupa Everesta virsotni sasniedza plkst. 15.00 pēc Londonas laika piektdien, 19. maijā. Komanda kāpšanu sāka jau 17. aprīlī - tieši 13 gadus pēc tam, kad Hari zaudēja abas kājas, norāda "The Guardian".

Hari uzauga Nepālā, bet pēc tam aizbrauca no valsts, iestājoties britu armijas sastāvā. 2009. gadā viņš pārcēlās uz Kenterberiju. Gadu vēlāk dienesta laikā Afganistānā viņš uzkāpis paštaisītai spridzināšanas ierīcei un sprādzienā zaudējis abas kājas.

Pēc operācijas Hari, pēc viņa vārdiem, jutis, ka "dzīve beigusies". Viņš pastāstīja, ka "tas bija smags laiks" - atrodoties depresijā, viņš dzēris un vairākas reizes mēģinājis izdarīt pašnāvību. Pēc tam aizrāvies ar sportu, tostarp golfu, slēpošanu un klinšu kāpšanu, kas, palīdzējis viņam "atgūt pārliecību par saviem spēkiem".

Hari vairākus gadus bija plānojis ekspedīciju uz Everestu, taču 2017. gadā Nepālas varas iestādes pastiprināja kāpšanas noteikumus, lai samazinātu negadījumu skaitu. Jo īpaši viņi aizliedza kāpt cilvēkiem ar diviem amputētiem locekļiem.

Apvienojoties ar citiem alpīnistiem, Hari šo aizliegumu apstrīdēja. Kāpjot viņš izmantojis īpašas protēzes ar iebūvētām alpīnistu vilces ierīcēm.

Pirms kāpšanas virsotnē Hari grupa pavadīja 18 dienas bāzes nometnē Everestā, gaidot piemērotus laika apstākļus kāpšanai. Bija stiprs sals. Ekspedīcijas dalībnieki vērojuši, kā no kalna nolaiž divu bojā gājušo alpīnistu līķus.

Sasniedzis virsotni, Hari ar satelīttālruņa palīdzību sazinājās ar žurnālistiem un pastāstīja, ka kāpšana izrādījusies sarežģītāka, nekā viņš spējis iedomāties. Hari galotnē pavadīja tikai dažas minūtes, jo sliktā laika dēļ viņa saulesbrilles un skābekļa maska bija aizsalušas. Nolaižoties komandai beidzās skābeklis. Jaunos balonus viņiem piegādāja citi alpīnisti.

"Mans lielais mērķis bija mainīt priekšstatus par cilvēkiem ar invaliditāti un iedvesmot citus cilvēkus iekarot viņu pašu kalnus (... ) Neatkarīgi no tā, cik lieli ir jūsu sapņi, neatkarīgi no tā, cik ierobežotas ir jūsu iespējas, ar pareizu domāšanas veidu viss ir iespējams," pēc pacelšanās paziņoja Hari.

Tagad grupa atpūšas, pirms Hari atgriežas Lielbritānijā.