foto: LETA
Būvnieki Viļņas centrā barbariski nocērt gadsimtu vecu ozolu
Ozols rudenī.
Pasaulē
2023. gada 22. maijs, 19:21

Būvnieki Viļņas centrā barbariski nocērt gadsimtu vecu ozolu

Jauns.lv

Būvnieki Viļņā nozāģējuši gadsimtu vecu ozolu, izraisot sabiedrības un valsts politisko līderu nosodījumu. Pats prezidents nosauca šo rīcību par "barbarisku" un "spļāvienu sejā" pilsētas iedzīvotājiem, vēsta lrt.lt.

Koks tika nozāģēts zemes gabalā Rinktines ielā, kas tiek pārbūvēta.

Viļņas mērs Valdas Benkunskas nekavējoties paziņoja, ka pilsēta nav izsniegusi nekādu atļauju ozola nociršanai un ka lieta tiks nodota prokuratūrai.

"Tas ir sašutums un nožēlojami, ka attīstītāji Viļņas centrā šodien ir nocirtuši simtgadīgu ozolu, it kā tas būtu nekas. Viņiem nebija nekādu atļauju, tāpēc tas nav nekas cits kā vienkāršs vandālisms un noziegums pret Viļņas iedzīvotājiem," sestdien sociālajā tīklā Facebook rakstīja Benkunskas.

"Galvaspilsētai ir pietiekami daudz līdzekļu, lai ierobežotu šādus aktierus. Viens no tiem ir apturēt būvatļauju izsniegšanu tiem, kuri uzskata, ka noteikumi un likumi uz viņiem neattiecas," viņš piebilda.

Projekta attīstītāji, uzņēmums "Rinktines NT", vēlāk nāca klajā ar paziņojumu, ka koks bojā zemesgabala ūdens novadīšanu. Turklāt viņi norādīja, ka koka aizvākšana bija paredzēta zemesgabala detālplānojumā un nekāda atļauja nebija vajadzīga, jo augs auga uz inženierkomunikācijām.

"Pretēji pašvaldības apgalvojumam, saskaņā ar arboristu vērtējumu nocirstais koks ir nenobriedis, nepilnus 100 gadus vecs, un tā sakņu zona pārklāj ūdens novadīšanas tīklu, nodarot tam acīmredzamus bojājumus. Turklāt šī koka likvidēšana ir paredzēta spēkā esošajā zemes gabala detālplānojumā. Uzņēmums aizsargā aizsargājamos kokus un nav nocirtis nevienu aizsargājamo koku. Zemesgabalā atrodas simtgadīgs ozols, kas ir aizsargājams saskaņā ar detālplānojumu, tāpēc tas noteikti paliks," teikts "Rinktines NT" paziņojumā.

Viens no apstākļiem, kas pielej eļļu ugunī, ir fakts, ka pārbūves projekta arhitekte Gilma Teodora Gylyte ir bijušā pilsētas mēra Remigija Šimašus sieva.

Gylyte sestdien arī publicēja paziņojumu, kurā norādīja, ka ozola nociršana nav bijusi daļa no projekta.

"Mēs esam projektējuši šajā vietā gandrīz septiņus gadus, un šim ozolam bija jābūt mūsu ierosinātā pilsētas kvartāla centram un asij. Tas ir pilnīgi nepieņemami no mūsu vērtību viedokļa. Tas ir ļoti nožēlojami un patiešām ļoti skumji," viņa teica.

Pirmdien Gylytes uzņēmums "Do Architects" nāca klajā ar paziņojumu, ka pārtrauc līgumu ar attīstītāju "Rintines NT".

Incidents izraisīja sašutumu sociālajos plašsaziņas līdzekļos, un savu viedokli pauda pat prezidents Gitans Nausēda.

"Mūsu mīļajā pilsētā šodien barbariski tika nocirsts simtgadīgs, veselīgs, zaļš ozols. Šī nav pirmā reize, kad nekustamā īpašuma attīstītāji spļauj Viļņas iedzīvotājiem sejā, apzogot mūs un mūsu bērnus," viņš sestdien rakstīja sociālajā tīklā Facebook. "Es aicinu tiesībaizsardzības iestādes šajā lietā rīkoties principiāli. Līdz šim esmu centies un centīšos panākt stingrāku tiesisko regulējumu noziegumiem pret dabu. Nebūsim vienaldzīgi - stāsimies pretī neliešiem bez sirdsapziņas!".

Viļņas pašvaldības galvenais arhitekts Mindaugs Pakalnis LRT RADIO ir teicis, ka attīstītāja rīcība ir ciniska un apzināta, un argumenti par it kā nodarītajiem zaudējumiem kanalizācijas tīklam ir tikai mēģinājums slēpt patiesos ozola nociršanas iemeslus.

"Patiesībā koks tika nocirsts, jo attīstītājs vēlējās iegūt 40 papildu autostāvvietas. Tas bija tikai veids, kā sakopt pagalmu," pirmdien sacīja Pakalnis.

Tikmēr pašvaldība jau iepriekš bija skaidri vienojusies ar attīstītājiem, ka ozols ir jāsaglabā, taču tie nolēma rīkoties citādi.