foto: IMAGO/Political-Moments
No mīļākās līdz karalienei. Kamillas ilgais ceļš līdz titulam
Karaliene-konsorte Kamilla.
Pasaulē
2023. gada 27. aprīlis, 19:29

No mīļākās līdz karalienei. Kamillas ilgais ceļš līdz titulam

Jauns.lv

Kad nākamnedēļ līdzās savam vīram tiks kronēta Lielbritānijas karaliene-konsorte Kamilla, šis brīdis iezīmēs kulmināciju neparastai - un ļoti lēnai - piecu gadu desmitu transformācijai, kas notikusi ar sievieti, ko savulaik sauca par “to otru sievieti” un uzskatīja par milzīgu britu monarhijas atbildību.

Līdz karaļa Čārlza III kronēšanai ir atlikušas dažas dienas un viņa pirmajos septiņos mēnešos tronī, daudzi Lielbritānijā jau pieraduši pie Kamillas, lai gan daži eksperti un novērotāji apgalvo, ka viņa vienmēr paliks savas pagātnes ēnā.

"Viņa ir spējusi parādīt cilvēkiem patieso sevi, kas viņa ir, - ka viņa nav ļaundaris un ka viņa ir tur, lai paveiktu smagu darbu," sacīja žurnāla "Majesty" galvenā redaktore Ingrīda Sevarda. "Necenšoties pārāk daudz, bet vienkārši dodot tam laiku un rīkojoties maigi, maigi. "Bet vissvarīgākais, kas ir saistīts ar Kamillu, ir tas, kā viņa šķietami atbalsta savu vīru.”

75 gadus veco Kamillu gadiem ilgi nežēlīgi apsprieda bulvārprese. Sevarda teica, ka Kamilla izpelnījās cieņu, nolaižot galvu un nemitīgi pildot savus pienākumus. Viņa ir iekarojusi lielu daļu britu sabiedrības ar savu piezemēto personību un labdarības darbu, jo īpaši cīņā pret vardarbību ģimenē, izvarošanu un seksuālo vardarbību, un viņa apgalvo, ka turpinās atbalstīt šos mērķus arī kā karaliene-konsorte.

Kornvolas hercogienes Kamillas 10 gadi karaļnamā

Velsas princis Čārlzs un Kornvolas hercogiene Kamilla 2015. gadā atzīmē kāzu 10. gadadienu. Pa šiem gadiem agrāk tik nīstā Kamilla ...

gallery icon
64

Taču daži apgalvo, ka viņa nekad nespēs pilnībā atbrīvoties no Čārlza un princeses Diānas laulības “trešās personas” reputācijas.

"Patiesībā es teiktu, ka viņa joprojām ir “tā otra sieviete” un, iespējams, tā arī tas paliks," sacīja Bostonas Universitātes profesore Arianna Černoka, kas specializējas mūsdienu Lielbritānijas vēsturē. "Diāna 6. maijā Vestminsteras abatijā būs ļoti klātesoša telpā - es domāju, ka ir grūti viņu neredzēt, skatoties uz Čārlzu un Kamillu.”

Kā ziņots, Kamilla Rozmarija Šanda, kas dzimusi 1947. gada 17. jūlijā ģimenē, kurai ir senas saites ar Lielbritānijas karalisko ģimeni, pirmo reizi ar Čārlzu iepazinās 1970. gadā polo spēlē, kad viņai bija 23 gadi. Pāris ātri kļuva tuvi, bet viņu romāns tika pārtraukts, kad Čārlzs devās pildīt jūras spēku dienesta pienākumus.

Viņa prombūtnes laikā Kamilla 1973. gadā apprecējās ar savu ilggadējo draugu, armijas virsnieku Endrjū Pārkeru-Boulzu. Čārlzs apprecējās ar Diānu 1981. gadā. Deviņdesmito gadu sākumā Diāna publiski pauda neapmierinātību par Čārlza un Kamillas attiecībām. Sensacionālās detaļas, kas sekoja, izraisīja apkaunojošu skandālu karaliskajai ģimenei.

Kamilla un viņas vīrs izšķīrās 1995. gadā, neilgi pēc tam, kad Čārlzs sniedza interviju televīzijā, kurā atzina savu romānu ar Kamillu. Čārlzs un Diāna izšķīrās nākamajā gadā. 1997. gadā Diāna gāja bojā autoavārijā; pēc tam sekoja vispasaules sēras. Kamilla un Čārlzs gaidīja līdz 2005. gadam, lai apprecētos privātā ceremonijā.

Princis Čārlzs un Kamilla

Princis Čārlzs un Kamilla.

gallery icon
30

Ņemot vērā sabiedrības naidīgo attieksmi pret Kamillu, pils amatpersonas gadu desmitiem piesardzīgi vadīja viņas publiskās uzstāšanās. Kamilla katru gadu devās desmitiem oficiālās vizītēs ar labdarības organizācijām, un viņas siltā personība un vieglā saskarsme ar cilvēkiem, bez šaubām, palīdzēja mainīt viņas tēlu. Tie, kas viņu ir satikuši, bieži viņu raksturo kā siltu, nepiespiestu un simpātisku.

"Kad viņu satiekat, viņa nekādā ziņā nešķiet nolaidīga," sacīja Sevarda. Viņa ir tāda pati, kā agrāk. Un es domāju, ka tā, iespējams, ir viena no viņas lielākajām priekšrocībām."

Jutīgums attiecībā uz Kamillas kā Čārlza otrās sievas statusu ilgu laiku izraisīja strīdus par to, kāds tituls viņai pienāksies, kad viņš kļūs par karali. Karaliene Elizabete II atrisināja šo jautājumu pagājušajā gadā, kad deva svētību Kamillas saukšanai par karalieni-konsorti. Šis apstiprinājums tika plaši uzskatīts par oficiālu zīmi, ka karaliskā ģimene beidzot ir pieņēmusi Kamillu kā cienījamu vecāko locekli.

Šī mēneša sākumā Bekingemas pils oficiālajos kronēšanas ielūgumos Kamilla pirmo reizi tika nosaukta par "karalieni Kamillu". Karalienei-konsortei oficiāli nepieder daļa valdnieka pilnvaru, un titula daļas "konsorte" atmešana to nemainīs.

“Taču viņas titula maiņa nebūt neliecina par pilnīgu sabiedrības atbalstu", teica Černoks. "Kamilla, neatkarīgi no tā, ko viņa darīs, vienmēr izraisīs domstarpības."

Viņas tēla maiņa piedzīvoja neveiksmi, kad viņas audžu deļs, princis Harijs, uzjundīja vecas nesaskaņas un attēloja viņu kā intriģenti, kas spēlē "ilgo spēli", kuras mērķis bija "laulības un galu galā kronis".

Savos memuāros "Spare" un intervijās, popularizējot grāmatu, Harijs apsūdzēja Kamillu, ka viņa, cenšoties nodibināt draudzīgas attiecības ar žurnālistiem un uzlabot savu reputāciju, medijiem sniegusi privātu informāciju par viņu un citiem cilvēkiem.

Harijs sacīja, ka viņš un viņa vecākais brālis princis Viljams, esot mudinājuši tēvu neprecēt Kamillu, taču abi negribīgi pieņēmuši viņu savā dzīvē.

Kamillas dēls Toms Pārkers Boulzs pagājušajā nedēļā atcirta Harija apgalvojumiem: "Man vienalga, ko kāds saka, - tā nebija nekāda veida spēle. Viņa apprecējās ar cilvēku, kuru mīlēja, un tā tas arī notika."

Kamillas Pārkeres Boulzas bērni

Kamillas Pārkeres Boulzas bērni.

gallery icon
35

Kamilla reti runā par savu privāto dzīvi. Pērn intervijā britu “Vogue” viņa atzina, ka "tik ilgu laiku tika pētīta ar mērķi atrast kādu informāciju, ka vienkārši jāatrod veids, kā ar to sadzīvot".

"Nevienam nepatīk, ka uz viņu visu laiku skatās un kritizē," viņa teica. "Bet es domāju, ka galu galā es it kā paceļos pāri tam un turpinu strādāt."

Viņa koncentrē savu enerģiju uz mērķiem, par kuriem iestājas: bērnu lasīt un rakstītprasmes veicināšanu un dzīvnieku labturību, kā arī runā par seksuālo vardarbību ģimenē un vardarbību dzimuma dēļ.

Jau vēstīts, ka oficiālā karaļa Čārlza III kronēšanas ceremonija notiks 6.maijā Vestminsteras abatijā Londonā.