Pasaulē
2023. gada 23. aprīlis, 07:45

“Slikto zēnu” ieskats NATO vienībā, kuras uzdevums ir būt... NATO ienaidniekam

Jauns.lv

NATO oficiālajos sociālajos tīklos publicēta īsa dokumentālā filma par kādu visnotaļ īpašu militāro vienību – ASV spēku 4. kājnieku pulka 1. bataljonu, kas izvietots Vācijā. Tās uzdevums – nemitīgi iejusties NATO ienaidnieku lomā un nepieļaut “atslābšanu”.

Protams, ka runa ir nevis par vienību, kuras uzdevums ir iesaistīties reālā kontaktā, bet – maksimāli pietuvināti realitātei simulēt ienaidnieka darbības, specifisku vingrinājumu ietvaros vēršoties pret NATO militārajām bāzēm.

Katrās NATO militārajās mācībās ir “zilā komanda” – “labie puiši”, kas pilnveido savas prasmes aizstāvēties – un “sarkanā komanda”, jeb “sliktie puiši”, kas viņus izaicina, uzņemoties ienaidnieka lomu.

Vācijas dienvidos, Hohenfelsā esošajā ASV spēku poligonā sliktie puiši ir 4. kājnieku pulka 1. bataljons.

Esot Eiropā, viņu pilna laika darba uzdevums ir nodrošināt, ka NATO sabiedrotie gūst maksimāli reālistisku apmācību pieredzi.

Tas nozīmē daudz ko vairāk par iejušanos kustīgu mērķu lomā. Šī bataljona karavīri, nežēlojot otru pusi, imitē visu, ko vien īsts ienaidnieks varētu pasākt – sākot ar konvenciālo karadarbību un beidzot ar hibrīd-kara taktiku.

Viņi pārliecinās, ka NATO spēki no Hohenfelsas projām dodas ar daudz lielāku pieredzi un pārliecinātāki par savām spējām.

Šoreiz bataljona izlūki nofilmēti darbojamies mācību “Saber Junction 22” laikā.

Vingrinājumā “Saber Junction 22” piedalījās vairāk nekā 4400 dalībnieku no Albānijas, Beļģijas, Bulgārijas, Itālijas, Gruzijas, Ungārijas, Kosovas, Lietuvas, Ziemeļmaķedonijas, Rumānijas, Slovākijas, Turcijas, Apvienotās Karalistes un ASV.