foto: Yassine Mahjoub/SIPA
 Austrālijas mērs gatavo pasaulē pirmo tiesas prāvu par neslavas celšanu saistībā ar "ChatGPT" saturu
Fotoattēla ilustrācija ar "ChatGPT" un "OpenAI" pētniecības laboratorijas logotipu un uzrakstu mobilā tālruņa viedtālruņa ekrānā ar izplūdušu fonu.
Pasaulē
2023. gada 6. aprīlis, 10:29

Austrālijas mērs gatavo pasaulē pirmo tiesas prāvu par neslavas celšanu saistībā ar "ChatGPT" saturu

Jauns.lv

Reģionālais Austrālijas mērs sacīja, ka viņš var iesūdzēt tiesā "OpenAI", ja tas neizlabos "ChatGPT" nepatiesos apgalvojumus, ka viņš ir izcietis cietumsodu par kukuļņemšanu, kas būtu pirmā tiesas prāva par neslavas celšanu pret automatizēto teksta pakalpojumu.

Braiens Huds, kurš pagājušā gada novembrī tika ievēlēts par mēru Hepbernšīrā, kas atrodas 120 kilometrus uz ziemeļrietumiem no Melburnas, kļuva noraizējies par savu reputāciju, kad sabiedrība viņam paziņoja, ka "ChatGPT" ir nepatiesi nosaukusi viņu par vainīgo ārvalstu kukuļošanas skandālā, kurā bija iesaistīts Austrālijas Rezervju bankas meitasuzņēmums 2000. gadu sākumā. 

Huds strādāja meitasuzņēmumā "Note Printing Australia", taču bija persona, kas informēja varas iestādes par kukuļu maksāšanu ārvalstu amatpersonām, lai iegūtu valūtas drukāšanas līgumus, un viņam nekad nav izvirzītas apsūdzības noziegumā, sacīja viņu pārstāvošie advokāti.

Advokāti paziņoja, ka 21. martā nosūtīja vēstuli ar bažām "ChatGPT" īpašniekam "OpenAI", kurā "OpenAI" tika dotas 28 dienas, lai novērstu kļūdas saistībā ar viņu klientu, pretējā gadījumā tiks uzsākta tiesāšanās par neslavas celšanu.

"OpenAI", kas atrodas Sanfrancisko, vēl nebija atbildējusi uz Huda juridisko vēstuli, sacīja advokāti. 

Ja Huds iesūdzēs tiesā, tā, visticamāk, būtu pirmā reize, kad persona iesūdzēs tiesā "ChatGPT" īpašnieku par pretenzijām, ko izvirzījis automatizētais valodas produkts, kas kļuvis ļoti populārs kopš tā izlaišanas pagājušajā gadā. "Microsoft Corp" februārī integrēja "ChatGPT" savā meklētājprogrammā "Bing".

"Tas varētu būt nozīmīgs brīdis tādā ziņā, ka šis likums par neslavas celšanu tiek piemērots jaunai mākslīgā intelekta un publicēšanas jomai IT telpā," sacīja Džeimss Netons, Huda advokātu biroja "Gordon Legal" partneris.

"Viņš ir ievēlēta amatpersona, viņa reputācija ir viņa lomas galvenā sastāvdaļa," sacīja Netons. Huds paļāvās uz publisku ierakstu, kas atklāja korporatīvo pārkāpumu, "tāpēc viņam ir nozīme, vai cilvēki viņa kopienā piekļūst šim materiālam," viņš teica.

Huds nezināja precīzu cilvēku skaitu, kuri bija piekļuvuši nepatiesai informācijai par viņu, kas ir noteicošais izmaksas lielums, taču apmelojošo paziņojumu raksturs bija pietiekami nopietns, lai viņš varētu pieprasīt vairāk nekā 200 000 ASV dolāru, sacīja Netons.