foto: Shutterstock
Neticams stāsts: 250 viltīgu Krievijas ārstu aptin ap pirkstu varasiestādes un aizmūk no mobilizācijas
Leģenda – ārsti apmeklēšot kādu ar nozari saistītu pasākumu. Realitātē nekāds pasākums nebija ieplānots, taču, lai gādātu par to, ka mobilizēt-alkstošās varasiestādes tiktu piemuļķotas, ārsti izveidoja virkni publicitātes materiālu un preču ar absolūti fiktīva kongresa pilnībā izdomātiem logotipiem.
Pasaulē
2023. gada 25. marts, 07:14

Neticams stāsts: 250 viltīgu Krievijas ārstu aptin ap pirkstu varasiestādes un aizmūk no mobilizācijas

Jauns.lv

Pēc mobilizācijas izsludināšanas 2022. gada septembrī 250 ārsti un virkne viņu ģimenes locekļu izlidoja no Krievijas ar čartera reisu, kuru daļēji esot apmaksājis kāds “Forbes” bagātnieku sarakstos esošs miljardieris. Ceļošanas mērķis – kāds medicīnas nozares speciālistu kongress. Realitāte – nekāds kongress nenotika. Mediķi vienkārši bēga no mobilizācijas.

Mediķu grupas izplānotais ceļojums atgādina 2012. gada filmas “Argo” scenāriju, kurš, starp citu, balstās patiesā stāstā par Kanādas valdības un ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) 1980. gada operāciju.

Tās ietvaros, izliekoties par zinātniskās fantastikas filmas filmēšanas komandu, drošībnieki no Irānas pamanījās izvest sešus ASV diplomātus.

Lai radītu ticamību stāstam par to, ka valstī ieceļojošie un izceļojošie ir kino cilvēki, ASV tika izplatītas fiktīvas reklāmas, plakāti u.c. publicitātes materiāli par filmu, kuras projekts nekad patiesībā neeksistēja.

Ārsti aptin ap pirkstu Putinu

Stāstā ar Krievijas mediķiem plāns, kā vēsta “Current Time”, bija tikt līdz Erevānai, Armēnijas galvaspilsētai.

Lidojuma organizators esot bijis kāds “slavens ārsts”, kura vārdu žurnālisti nolēma neatklāt.

Katrs no ārstiem par lidojumu samaksāja 40 000 rubļu (aptuveni 480 eiro), savukārt pārējo nepieciešamo naudu it kā samaksājis kāds neatklāts miljardieris.

Leģenda – ārsti apmeklēšot kādu ar nozari saistītu pasākumu.

Realitātē nekāds pasākums nebija ieplānots, taču, lai gādātu par to, ka mobilizēt-alkstošās varasiestādes tiktu piemuļķotas, ārsti izveidoja virkni publicitātes materiālu un preču ar absolūti fiktīva kongresa pilnībā izdomātiem logotipiem.

Pasažieri tika nodrošināti ar somām, piezīmju blociņiem, pildspalvām un ielūgumiem, kuri bija attiecīgi noformēti, lai radītu iespaidu, ka Krievijas mediķi brauks pēc pieredzes apmaiņas un nevis izvairīsies no nonākšanas Ukrainas frontē.

Un te nu atkal – gluži kā kinofilmā izlidošanas dienā kļuva zināms, ka Erevānas lidosta ir pārslogota un nepieņem čartera lidojumus no Krievijas.

Taču viltīgie ārsti nenolaida rokas un vienkārši ar steigu no jauna saražoja viltus kongresa apmeklētājiem nepieciešamo atribūtiku – šoreiz jau kā galamērķi nosaucot Astanu, Kazahstānā.

Apmāns izdevās, un ārsti pameta Krieviju. Šis gan ir tikai interesantākais no stāstiem, kuru kopums apliecina, ka agresorvalsti tiecas pamest liels daudzums kvalificētu šīs nozares speciālistu, un kopumā kara izraisītā situācija valsts medicīnas nozares attīstību ir pamatīgi sabremzējusi.