foto: EPA/Scanpix
Putins apliecinājis, ka ir gatavs beigt karu pēc Ķīnas "miera plāna"
Ķīnas un Krievijas prezidenti (Vladimirs Putins no kreisās; Sji Dzjiņpins no labās) ieiet zālē Kremlī Maskavā, Krievijā, 2023. gada 21. martā.
Pasaulē
2023. gada 21. marts, 19:47

Putins apliecinājis, ka ir gatavs beigt karu pēc Ķīnas "miera plāna"

Jauns.lv

Krievijas prezidents Vladimirs Putins faktiski apliecinājis, ka vēlētos "beigt karu" pēc Ķīnas piedāvātā plāna. Preses konferences laikā pēc sarunām ar Ķīnas līderi Sji Dzjiņpinu Putins uzsvēra, ka puses pārrunājušas karu Ukrainā.

"Daudzi Ķīnas izvirzītā miera plāna noteikumi sasaucas ar Krievijas pieejām un var kļūt par miera noregulējuma pamatu, kad tam būs gatavi Rietumos un Kijivā. Tomēr pagaidām šādu gatavību no viņu puses mēs nenovērojam," paziņoja Putins.

Putina pauda sašutumu, ka, kamēr viņi ar Sji domājuši par mieru Ukrainā, Lielbritānija paziņojusi par noplicinātā urāna munīcijas piegādēm. Putins paziņoja, ka "Rietumi ir nolēmuši karot ar Krieviju līdz pēdējam ukrainim", raksta UNIAN.

Ķīnas "miera plāns"

Ķīna 24 februārī oficiāli nāca klajā ar savu miera plānu kara izbeigšanai Ukrainā. Plāns sastāv no 12 punktiem, un Pekina tajā karu ir nosaukusi par "Ukrainas krīzi".

Ķīna šajā plānā aicina uz pamieru un miera sarunu uzsākšanu starp Krieviju un Ukrainu, kā arī aicina izbeigt Rietumu sankcijas pret Krieviju, veikt pasākumus kodolobjektu drošības garantēšanai, izveidot humānos koridorus civiliedzīvotāju evakuācijai, un spert soļus graudu eksporta nodrošināšanai.

Miera plānā galvenokārt tika izklāstītas jau ilgi zināmas Pekinas pozīcijas, tostarp pieminēta vajadzība "efektīvi garantēt [visu valstu] suverenitāti, neatkarību un teritoriālo integritāti". Tajā arī aicināts izbeigt "Aukstā kara mentalitāti", kā Ķīna parasti dēvē tās ASV piedēvēto hegemoniju un iejaukšanos citu valstu lietās.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka Ķīnas "miera plāns" patiesībā ir vienkārši domu paušana par Pekinu. Tomēr novērojis, ka tas ir labi, ka Ķīna sākusi runāt par karu Ukrainā. Vēlāk Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks paziņoja, ka Ķīnas "miera plānam" trūkst loģikas, tā vietā tas satur pretrunas.