foto: REUTERS/SCANPIX
Igaunijas parlamenta vēlēšanās pārliecinoši uzvar premjerministres Kallasas vadītā Reformu partija
Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa uzstājas pēc uzvaras parlamenta vēlēšanās
Pasaulē
2023. gada 5. marts, 23:11

Igaunijas parlamenta vēlēšanās pārliecinoši uzvar premjerministres Kallasas vadītā Reformu partija

Jauns.lv/LETA

Igaunijā svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi valdošā liberālā Reformu partija, apsteidzot opozīcijā esošās nacionālpopulistisko Konservatīvo tautas partiju (EKRE) un centriski kreiso Centra partiju, liecina provizoriskie rezultāti, kas iegūti pēc 99,4% balsu saskaitīšanas.

Atbilstoši šiem rezultātiem premjerministres Kajas Kallasas vadītā Reformu partija saņēmusi 31,2% balsu. Otrajā vietā ar 16,1% balsu ir EKRE, bet trešajā vietā ar 15,3% balsu ierindojusies Centra partija. Ceturtajā vietā ar 13,3% balsu ir liberālā partija "Igaunija 200", kas līdz šim parlamentā nebija pārstāvēta.

Pēc provizoriskajiem rezultātiem, parlamentā iekļuvušas arī abas valdošās koalīcijas mazākuma partneres - Sociāldemokrātiskā partija, kas saņēmusi 9,3% balsu, un nacionālkonservatīvā partija "Tēvzeme", kas ieguvusi 8,2% balsu.

Pārējās partijas nav pārvarējušas 5% barjeru iekļūšanai parlamentā.

Igaunijas parlamenta vēlēšanās uzvarējusī valdošā liberālā Reformu partija vadīs nākamo valdību, un partijas valde apspriedīs visus variantus, savā uzvaras runā paziņoja Reformu partijas līdere un pašreizējā premjerministre Kaja Kallasa.

"Izskatās, ka vēlētāji ir izteikušies. Ja tas, ko redzēju uz ekrāna, bija pareizi, tad mums viss ir izveidojies ļoti labi," sacīja Kallasa. "Es gribu pateikties visiem vēlētājiem. Es pateicos viņiem par uzticību, es pateicos viņiem par to, ka mēs varējām vadīt valdību divus gadus, un es tiešām pateicos viņiem par viņu balsīm. Mēs esam ļoti pateicīgi, ka jūs tā novērtējāt mūsu darbu. Visi mūsu kandidāti, kas paveikuši teicamu darbu, kas tiešām atnesa visas šīs balsis (..) Tas ir komandas darbs, neviens no nedara vienatnē," teica Kallasa.

Viņa atzīmēja, ka vēlēšanu rezultāti nozīmē to, ka Reformu partija vadīs nākamo valdību.

"Spriežot pēc šīs ainas, vēlētāji gaida, ka Reformu partija uzņemsies vadošo lomu valdībā, to var teikt ar pilnu pārliecību. Visu pārējo mums vajadzēs apspriest savā starpā. Rīt mēs sapulcināsim [partijas] valdi un apspriedīsim visus iespējamos variantus," sacīja Kallasa telekanālā ETV.

Intervijā radiostacijai "Vikerraadio" Reformu partijas līdere sacīja, ka pozitīvās un negatīvās puses ir gan divu, gan trīs partiju koalīcijai.

Saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem Reformu partija varētu izveidot koalīciju ar centriski kreiso Centra partiju, koalīciju ar liberālo partiju "Igaunija 200", vai koalīciju ar "Igaunija 200" un Sociāldemokrātisko partiju. Šādām koalīcijām būtu attiecīgi 53, 51 un 60 deputātu mandāti parlamentā. 

Tā kā Reformu partija ir guvusi tik labu rezultātu, ministru amati būs jāsadala proporcionāli parlamenta mandātu skaitam, nevis vienlīdzīgi starp partijām kā pēdējās valdībās, sacīja Kallasa.

Jau ziņots, ka saskaņā ar provizoriskajiem vēlēšanu rezultātiem Reformu partijai būs 37 deputātu mandāti, nacionālpopulistiskajai Konservatīvajai tautas partijai (EKRE) - 17 mandāti, Centra partijai - 16 mandāti, liberālajai partijai "Igaunija 200" - 14 mandāti, Sociāldemokrātiskajai partijai - deviņi mandāti, nacionālkonservatīvajai partijai "Tēvzeme" - astoņi mandāti.

Salīdzinājumā ar līdzšinējo parlamenta sastāvu Reformu partija palielinājusi savu mandātu skaitu par trim, bet EKRE zaudējusi divus mandātus, Centra partija - 10 mandātus, Sociāldemokrātiskā partija - vienu mandātu, un partija "Tēvzeme" - četrus mandātus. 

Pēc centrālās vēlēšanu komisijas datiem, vēlēšanās piedalījās 63,7% balsstiesīgo pilsoņu. Nedaudz vairāk nekā puse no viņiem nobalsoja internetā.

Jau ziņots, ka svētdien Igaunijā notika parlamenta vēlēšanas. Iepriekšējā balsošana sākās pirmdien, un līdz sestdienas vakaram varēja nobalsot arī tiešsaistē.

Igaunijas parlamentā Rīgikogu jeb Valsts sapulcē ir 101 deputāts, kas tiek ievēlēts uz četru gadu termiņu.