Prokrieviskais igauņu politiķis lej asaras par "nogalinātajiem" Donbasa bērniem, kuri izrādās dzīvi
Aivo Petersons stāsta par "nogalinātajiem" Donbasa bērniem (ekrānuzņēmums)
Pasaulē
2023. gada 28. februāris, 19:12

Prokrieviskais igauņu politiķis lej asaras par "nogalinātajiem" Donbasa bērniem, kuri izrādās dzīvi

Jauns.lv

Igaunijas prokrieviskās kustības “Koos” (“Kopā”) līderis Aivo Petersons nesenās Maskavas vizītes laikā apmeklēja Donbasa bērniem veltīto ekspozīciju un stāstīja par nogalinātajiem bērniem, vēsta “delfi.ee”. Tikai maza neraža — "nogalinātie" bērni ir dzīvi.

“Šeit Veronika, Dima, Dima, Kira — tā ir tikai maza daļa no tiem bērniem, kuri šodien gājuši bojā tur, Donbasā,” viņš stāsta uz bērnu melnbalto fotoattēlu fona. “Tā ir traģēdija, kuru mēs, pieaugušie no Igaunijas, nepamanījām tik daudz gadu,” viņš stāsta. “Neviens no viņiem vairs neatnāks no dārziņa, neviens viņus nesatiks skolā. (..) Viņu vairs nav, viņi ir tur augšā pie eņģeļiem.”

Komentāros Petersonam norāda, ka viņa apraudātie bērni patiesībā ir dzīvi, un viņa teiktais izklausās pēc saltiem meliem. Ekspozīcija “Paskaties acīs Donbasam” ir jau daudzus gadus sena Daņiila Bogdana un Irinas Laškevičas fotoizstāde, kurā Donbasa bērni ir speciāli mākslinieciski nofotografēti, lai “ieskatītos acīs tiem, kuri uz viņiem šauj”, kā 2018. gadā izteicās Laškeviča.

Petersons to izliekas nezinām. “Viņi paši ir eņģeļi. Lūk, Sofija, Nastja. Viņi visi noteikti gribēja dzīvot mierā, iet skolā, spēlēties ar draugiem.” Visā garajā runā Petersons pat neiepīkstas par to, kurš tad īsti sāka karu Ukrainā, kādēļ Donbasā pēkšņi Krimas "zaļo cilvēciņu" stilā no zila gaisa parādījās “ogļrači” un “traktoristi” ar laikam šahtās izraktiem ieročiem rokās un sāka karu pret Ukrainu. Lieki teikt, arī Krievijas pašreizējo invāziju Ukrainā viņš izliekas nemanām.

Igaunijas Apvienotās kreisās partijas pārstāvis parlamenta vēlēšanās Aivo Petersons šomēnes jau paspēja apmeklēt Krievijas okupēto Donecku. Igaunijas iekšlietu ministrs Lauri Lēnemetss uzskata, ka Petersons rada draudus valsts drošībai, jo acīmredzot viņš sadarbojas ar Krievijas specdienestiem, ja jau spēja nokļūt okupantu kontrolētajā piefrontes zonā.