foto: Pixabay.com
Pārtikas skandāls Lietuvā – jūras veltēs atrod par daudz kadmija
Kadmija daudzums pārsniegts jūras veltēs.
Pasaulē
2023. gada 28. februāris, 18:25

Pārtikas skandāls Lietuvā – jūras veltēs atrod par daudz kadmija

Jauns.lv

Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests veicis papildu pārbaudi pārtikas uzņēmuma "Vičiūnai" grupā ietilpstošo uzņēmumu jūras velšu produkcijai, un pārbaudes laikā pusei produkcijas tika konstatēts, ka kadmija saturs pārsniedz pieļaujamo daudzumu, vēsta 15min.lt

Pirms dažām nedēļām vairāki Lietuvas Seima deputātu vērsās Pārtikas un veterinārajā dienestā un lūdza veikt detalizētu izmeklēšanu, pēc tam, kad publiskajā telpā parādījās informācija par "Vičiūnai" uzņēmumu grupas, iespējams, nedrošo produkciju. «Dienests, reaģējot uz 24.februārī saņemtajiem neapmierinošajiem testu rezultātiem, nekavējoties uzsāka pārbaudi par tirgū laistajām nedrošajām precēm un piemēros tirgus ierobežošanas pasākumus, aizliedzot minētos produktus piegādāt tirgū un uzdodot iznīcināt nedrošos produktus,» pēc pārbaudēm Lietuvas parlamentāriešiem atbildēja atbildīgais dienests.

Sākotnējās pārbaudēs no Ķīnas Lietuvā ievesto jūras velšu paraugos konstatēts lielāks kadmija daudzums nekā atļauts, tāpēc tika nolemts ņemt papildu paraugus no pārējās Ķīnas produkcijas kravas. To pārbaudot, apstiprinājās sākotnējie rezultāti. Līdz ar to dienests atlikušajai sūtījuma daļai Lietuvā piemēroja tirgus ierobežošanas pasākumus, aizliedza šīs produkcijas piegādi tirgū, un lika to iznīcināt.

Vienlaikus tika ņemti paraugi arī no "Vičiūnai" izejvielu noliktavās esošajiem produktiem un sešiem no tirgū izvēlētiem saldētajiem jūras velšu maisījumiem, kurus ražo Ķīnas uzņēmums "Zejiang Zhoufu food Co." Dažos no tiem paņemtajos paraugos arī konstatēts lielāks kadmija daudzums, tāpēc produkti izņemts no tirgus.

Februāra sākumā Lietuvas valsts pārtikas un veterinārais dienests informēja par grupas uzņēmuma "Plungės kooperatės tarnyba" eksportētās produkcijas pieļaujamā kadmija daudzuma pārsniegšanu.

8.janvārī uzņēmums no Lietuvas uz Ukrainu eksportējis 22 tonnas jūras velšu maisījumu no Ķīnas ražotāja "Zejiang Zhoufu food Co." Dienesta speciālisti no šī sūtījuma paņēma paraugus smago metālu noteikšanai. Sūtījumā esošie produkti esot pārsnieguši pieļaujamo kadmija robežu par 0,4-2,65 mikrogramiem kilogramā. Pēc dienesta teiktā, daļa no sūtījuma - 7,9 tonnas - jau ir nogādāta Ukrainas uzņēmumā "Vičunai-Ukraina", tāpēc dienests ar izmeklējumu rezultātiem dalījies ar Ukrainas kolēģiem. Tad "Vičiūnų grupė" apgalvoja, ka kadmija daudzums nepārsniedzot pieļaujamās normas . Uzņēmums arī uzsver, ka krava nav "Vičiūnai Group" ražojums, bet jūras veltes tiek iegādātas no Ķīnas partneriem.