foto: EPA/Scanpix
Neticami – britu veikalos par deficītu kļuvuši tomāti, gurķi un citi dārzeņi
Britu veikalos gurķi, tomāti, salāti un citi ikdienā ierasti dārzeņi kļuvuši par ekskluzīvu preci.
Pasaulē
2023. gada 22. februāris, 19:06

Neticami – britu veikalos par deficītu kļuvuši tomāti, gurķi un citi dārzeņi

Jauns.lv

Lielbritānijas iedzīvotāji piedzīvo unikālu situāciju – par deficīta preci kļuvuši tomāti, gurķi, paprika, salāti un citi ikdienā ierasti dārzeņi. Valstī lielākais mazumtirgotājs “Tesco”, kā arī citas veikalu ķēdes ir ieviesušas limitu - katrs pircējs var iegādāties tikai trīs vienības nu par retumu kļuvušo dārzeņu, vērsta “Daily Mail”.

Par iemeslu dārzeņu iztrūkumam Lielbritānijas veikalos tiek minēts aukstais laiks Spānijā un Marokā, kā arī strauji pieaugušas enerģijas cenas. Tiek ziņots, ka audzētāji Eiropā un Ziemeļāfrikā sūta produkciju uz Eiropas Savienības (ES) lielveikaliem, nevis Lielbritāniju, jo ES ir vairāk gatavi maksāt augstākas cenas par produkciju.

Marokas dārzeņu fermām pēdējo nedēļu laikā ir nācies cīnīties ar salu, stipru lietu un plūdiem – eksperti saka, ka valstī ir bijuši sliktākie laika apstākļi pēdējo gadu laikā. Tie paši apstākļi ir skāruši arī Spānijas fermas. Abu valstu eksportu ir skāruši arī atkārtoti atcelti prāmji kopš janvāra beigām.

Tā kā britu veikalu plaukti bija tukši, Spānijas un Marokas eksportētāji izmanto situāciju un pieprasa dubultu cena par dārzeņiem. Kopš gada sākuma tomātu cena ir pieauguši par trešdaļu, bet kabači ir par divām trešdaļām dārgāki.

Britu veikalos trūkst dārzeņu

Lielbritānijas iedzīvotāji piedzīvo unikālu situāciju – par deficīta preci kļuvuši tomāti, gurķi, paprika, salāti un citi ikdienā ierasti dārzeņi. Valstī ...

gallery icon

Šonedēļ sociālie mediji ir pārpildīti ar attēliem, kuros lielveikalos redzami tukši augļu un dārzeņu plaukti, kuros īpaši trūkst tomātu.

Tikmēr Eiropas Savienības valstīs dzīvojošie briti sociālajos tīklos dalījās ar attēliem, kuros redzami lielveikali ar pārpildītām augļu un dārzeņu letēm.

Lielbritānija ziemā paļaujas uz dārzeņu importu, parasti ievedot aptuveni 90 procentus no tādām kultūrām kā gurķi un tomāti, lai valsts ir pašpietiekama vasaras mēnešos.

Britu eksperti uzskata, ka esošais deficīts nav saistīts ar Brexit  un, ka vainojami sliktie laikapstākļi Marokā un Spānijā kopā ar augstajām gāzes cenām, kas neļauj izmantot apsildāmo siltumnīcu ekspluatāciju Lielbritānijā to rentabilitātes dēļ.

Arī britu dārzeņu audzētāji norāda, ka pie dārzeņu deficīta daļēji arī vainojamas lielveikalu ķēdes. 'Tas ir pavisam vienkārši. Lielveikali, iepakotāji un piegādātāji nevēlas maksāt patiesās ražošanas izmaksas. Ražošanas izmaksas ir pieaugušas gāzes un naftas cenu dēļ. Pašlaik Lielbritānijā nevar atļauties audzēt dārzeņus ārpus sezonas,” norāda dārzeņu audzētāju pārstāvji.