Amsterdama aizliedz marihuānas lietošanu sarkano lukturu rajonā
foto: AP/Scanpix
2019. gada 29. marts. Amsterdama, sarkano lukturu rajons.
Pasaulē
2023. gada 10. februārī, 08:39

Amsterdama aizliedz marihuānas lietošanu sarkano lukturu rajonā

Jauns.lv

Drīzumā marihuānas smēķēšana uz ielas Amsterdamas sarkano lukturu rajonā būs nelikumīga.

Amsterdama aizliedz marihuānas lietošanu sarkano l...

Likumi, kas paredz aizliegt marihuānas smēkēšanu slavenā rajona ielās, stāsies spēkā no maija vidus, un to mērķis ir uzlabot vietējo iedzīvotāju labsajūtu, kuri ilgstoši sūdzējušies par to, ka tūristi tiem traucē. 

Seksa pakalpojumu sniedzējiem arī būs jāslēdz savas vietas pulksten 3:00. 

Vietējie mediji ziņoja, ka gandrīz visi domnieki atbalstīja pasākumus, lai mazinātu traucēkļus iedzīvotājiem, kuri regulāri sūdzas. 

Pilsētas dome 9. februārī arī paziņoja, ka piektdienās un sestdienās restorāniem un bāriem būs jāslēdzas līdz pulksten 2:00 un neviens jauns apmeklētājs vecpilsētas rajonā pēc pulksten 1:00 netiks ielaists. 

Pašlaik alkohola tirdzniecība no veikaliem, alkoholisko dzērienu veikaliem un kafejnīcām sarkano lukturu rajonā ir nelikumīga no ceturtdienas līdz svētdienai plkst.16.

Tagad padome lūgs pārdevējiem šajā laikā pilnībā izņemt alkoholu no veikalu skatlogiem vai paslēpt tos. 

Alkohola lietošana lielākajā daļā Amsterdamas sabiedrisko vietu ir aizliegta.

Nīderlandes galvaspilsēta ir labi pazīstama ar savām marihuānas kafejnīcām un katru gadu piesaista miljoniem tūristu. Taču vietējie iedzīvotāji ir sūdzējušies, ka tas piesaista ielu tirgotājus un ka narkotiku un alkohola lietošana palielina noziedzības līmeni. 

Saskaņā ar pašreizējiem Nīderlandes likumiem narkotiku glabāšana, ražošana vai tirdzniecība ir noziedzīgs nodarījums. Tomēr narkotiku lietošana, ko veic persona, kas vecāka par 18 gadiem, nav noziedzīgs nodarījums. 

Lai gan narkotiku pārdošana vai glabāšana ir nelikumīga, Nīderlandē ir "iecietības politika", kas ļauj kafejnīcām pārdot kaņepes, taču ar stingriem nosacījumiem. Viens no šiem nosacījumiem paredz, ka veikali nedrīkst radīt neērtības. 

Papildus jaunajiem likumiem Amsterdamas padome pavasarī sāks kampaņu "palieciet prom", kuras mērķauditorija būs tūristi, kas ceļo uz galvaspilsētu narkotiku, alkohola un seksa nolūkos.