foto: Vsevolod Chuvanov / Alamy/ Vida Press
Krievijā dots rīkojums valsts mērogā saremontēt bumbu patvertnes  
Daudzi no tūkstošiem padomju laiku bunkuriem, nostiprinātiem pagrabiem un citiem slēpņiem Krievijā gadu desmitiem ir aizmirsti un nolaisti.
Pasaulē
2023. gada 7. februāris, 17:36

Krievijā dots rīkojums valsts mērogā saremontēt bumbu patvertnes  

Jauns.lv

Pēc Kremļa rīkojuma visā Krievijā tiek veiktas sistemātiskas pārbaudes, remontdarbi un modernizācija padomju laika bumbu patvertnēs, atsaucoties uz Krievijas amatpersonām, ziņo “The Moscow Times”.

Daudzi no tūkstošiem padomju laiku bunkuriem, nostiprinātiem pagrabiem un citiem slēpņiem Krievijā gadu desmitiem ir aizmirsti un nolaisti. Taču, karam Ukrainā ieilgstot, vietējās varas iestādes, sāk tērē simtiem miljonu rubļu, lai tās atkal būtu piemērotas dzīvošanai.

"Valdība pavasarī pieņēma lēmumu pārbaudīt bumbu patvertņu tīklu," sacīja viena Krievijas amatpersona, atsaucoties uz zināšanām par valdības sanāksmēm, kas notikušas par šo tēmu, "pavēli veikt liela mēroga pārbaudi un sakārtot lietas deva Ārkārtas situāciju ministrija, Aizsardzības ministrija un citas atbildīgās institūcijas."

Valsts bumbu patvertņu tīkla pārveidošana notiek uz Kremļa kodoldraudu un pieaugošās ikdienas dzīves militarizācijas fona.

Lielu lomu esot nospēlējuši vairāki uzbrukumi Krievijas militārai infrastruktūrai. Proti, trīs uzbrukumi gaisa spēku bāzēm simtiem kilometru Krievijas iekšzemē, kad tika vainoti Ukrainas bezpilota lidaparāti. Tiesa, Ukraina saskaņā ar savu politiku nav apstiprinājusi, ka ir iesaistīta uzbrukumos Krievijas iekšienē.

foto: Vladimir Zapletin / Alamy/ Vida Press
Valsts bumbu patvertņu tīkla pārveidošana notiek uz Kremļa kodoldraudu un pieaugošās ikdienas dzīves militarizācijas fona.

Lai gan Krievijas amatpersonas nav publiski paziņojušas par valsts centieniem uzlabot bumbu patvertnes, jau vairākus mēnešus tiek ziņots par vietējo varas iestāžu centieniem veikt valsts civilās aizsardzības tīkla kapitālo remontu.

“The Moscow Times” sazinājās ar četrām pašreizējām un bijušajām Krievijas amatpersonām, kuras apstiprināja, ka uzlabojumi tiek veikti pēc Maskavas valdības rīkojuma.

Pārbaudes un remontdarbi sākās pēc iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī un turpināsies arī šogad, norāda pašreizējā Krievijas amatpersona, kura lūdza saglabāt anonimitāti.

Lai gan Kremlis izdeva dekrētu, uzdodot dažiem Krievijas rietumu reģioniem sagatavoties iespējamam militāram konfliktam paaugstinātā "trauksmes" līmenī,  “The Moscow Times” avoti apliecina, ka šis process dažādos apmēros patiešām notiek visā valstī. 

Piemēram, tiek ziņots, ka Krasnodaras dienvidu apgabala vietējās varas iestādes šogad bumbu patvertnēm iztērēs vairāk nekā 6 miljonus rubļu (260 000 USD), savukārt Ņižņijnovgorodā tiks iztērēti 50 miljoni rubļu (712 000 USD), bet Rjazaņas  gandrīz miljons rubļu (14 240 USD).

Varas iestādes Kazaņā pagājušajā mēnesī paziņoja , ka aptuveni 30% pilsētas bumbu patversmju nav piemērotas cilvēku izmitināšanai. Tā vietā amatpersonas paziņoja, ka noteiks, vai pilsētas metro sistēma var kalpot kā bumbu patversme.

Maskavas direktīvas par bumbu patvertņu modernizāciju apstiprināja arī augsta amatpersona vienā no Krievijas Tālo Austrumu reģioniem vairāk nekā 7000 kilometru attālumā no frontes līnijām Ukrainā.

"No Maskavas tika dots rīkojums veikt šos darbus visur - apskati un remontu," sacīja amatpersona, kura lūdza palikt anonīma.

Lielākā daļa valsts bumbu patvertņu, kuras it kā būtu jāuztur vietējām varas iestādēm, kopš Padomju Savienības beigām ir atstātas nolaists vai pamestas. Un  vietējās varas iestādes tagad cenšas ātri risināt problēmu.

Politikas analītiķis Abass Gaļamovs sacīja, ka centienus uzlabot bumbu patvertnes arī virza vietējās amatpersonas, kuras vēlas atstāt iespaidu uz saviem priekšniekiem.  "Katrs birokrāts cenšas pielāgoties darba kārtībai, kā viņi to redz," laikrakstam “The Moscow Times” sacīja bijušais prezidenta Vladimira Putina runu autors Gaļamovs, “tas ir veids, kā pasargāt sevi no iespējamām lielo priekšnieku pretenzijām.''

foto: Alan Gignoux / Alamy/ Vida Press
Patversme Jekaterinburgā.

Oficiālajā konkursu portālā Zakupki.gov.ru tiek publicēti simtiem valdības konkursu, kuros tiek meklēti uzņēmumi, kas varētu pretendēt uz bumbu patvertņu modernizācijas līgumiem reģionos visā valstī. Piedāvājumi ietver ventilācijas remontu, hidroizolāciju, durvju nomaiņu un gaisa filtru un apgaismojuma uzstādīšanu.

Vienā piemērā novembrī tika izsludināts konkurss par hidroizolācijas darbiem bumbu patvertnē Samaras reģionā 3,8 miljonu rubļu (54 100 USD) vērtībā .

“Pēc Padomju Savienības sabrukuma tās bumbu patvertnes nevienam nebija vajadzīgas. Bet tagad, ņemot vērā situāciju frontē, Kremlis ir pavēlējis visu sakārtot,” laikrakstam “The Moscow Times” sacīja amatpersona vienā Krievijas rietumu reģionā.

Viens no valsts mēroga pārbaudēm izdarīts secinājums, acīmredzot, ir tāds, ka valstij trūkst pietiekami daudz bumbu patvertņu.

Amatpersonas Petrozavodskas pilsētas ziemeļos pagājušajā mēnesī paziņoja , ka publiskās bumbu patvertnēs var izmitināt tikai vienu astoto daļu pilsētas iedzīvotāju.  Šis deficīts daļēji var būt saistīts ar to, ka daudzas padomju laikā celtās bumbu patvertnes ir pārdotas vai izīrētas privātajā tirgū.

Piemēram, pērnā gada beigās Petrozavodskā par 15 miljoniem rubļu (216 000 ASV dolāru) pārdošanā tika izlikts atjaunots aukstā kara laika bunkurs ar rozā sienām un senlaicīgām lustrām . Novembrī Tālo Austrumu ostas pilsētā Vladivostokā varas iestādes izīrēja bumbu patvertnes, liecina vietējo mediju informācija.

Dažos gadījumos šādi darījumi tika uzskatīti par nelikumīgiem.  Permas pilsētā pagājušajā vasarā ierosināja krimināllietu pret uzņēmēju par bumbas patvertnes izmantošanu kā noliktavu un neaprīkošanu ar hermētiskām durvīm, gaisa filtriem un ūdens piegādi, ziņo vietējie mediji .

Kāda bijusī amatpersona norāda, ka vispārējā patversmju renovācija saistīja ar pastiprinātām bailēm no kodolkara pēc Putina februāra beigās  izdotās pavēles noteikt Krievijas kodolspēkus "augstā gatavībā" .

“Augstas trauksmes līmenis ir tikai aisberga redzamā daļa. Bumbu patvertnes un citas civilās aizsardzības prasības ir aisberga neredzamā daļa,” sacīja atvaļinātais ierēdnis.