foto: Flickr.com/NATO
Krievijas vēstnieks par ASV par tanku sūtīšanu Ukrainai: "Tā ir klaja provokācija!"
ASV "M1 Abrams" tanks.
Pasaulē
2023. gada 25. janvāris, 09:49

Krievijas vēstnieks par ASV par tanku sūtīšanu Ukrainai: "Tā ir klaja provokācija!"

Jauns.lv

Pēc mēnešiem ilgas diskusijām, pārrunāt un Ukrainas lūgumiem,  ASV un Vācija beidzot plāno oficiāli paziņot par tanku “M1 Abrams” un  Leopard 2” nosūtīšanu. Kijeva cer, ka tas kaujas laukā mainīs spēli. Savukārt Krievijas vēstnieks ASV jau paziņojis, ka šīs ziņas ir " klaja provokācija", vēsta BBC.

Gaidāms, ka ASV prezidenta Džo Baidena administrācija trešdien, 25. janvārī, paziņos par plāniem nosūtīt vismaz 30 “M1 Abrams” tankus.

Jau ziņots, ka Vācijas kanclers Olafs Šolcs arī nolēmis nosūtīt vismaz 14 Leopard 2 tankus. Trešdienas rītā viņš uzstāsies parlamentā.

Kremlis jau paziņojis, ka Vācijas paziņotais lēmums "neko labu nenesīs" un atstās "paliekošu zīmi" attiecībās ar Krieviju.

foto: Flickr.com/NATO
Vācijas "Leopard 2" tanks.

Ukrainas amatpersonas apgalvo, ka viņiem steidzami nepieciešami smagāki ieroči, un norāda, ka pietiekams kaujas tanku skaits varētu palīdzēt Kijevas spēkiem atņemt krieviem teritoriju.

Taču līdz šim ASV un Vācija ir pretojušās iekšējam un ārējam spiedienam nosūtīt savus tankus uz Ukrainu.

Vašingtona kā attaisnojumu minējusi plašo apmācību un tehnisko apkopi, kas nepieciešama augsto tehnoloģiju “M1 Abrams”.

Savukārt vācieši ir pārcietuši vairākus mēnešus ilgas sāpīgas politiskās debates, bažījoties, ka tanku nosūtīšana saasinās konfliktu un padarīs NATO par tiešu dalībnieci karā ar Krieviju.

Tomēr var paiet vairāki mēneši, līdz ASV kaujas mašīnas nonāks kaujas frontē. Savukārt Vācijas amatpersonas bija uzstājušas, ka piekritīs “Leopard 2” nodošanai Ukrainai tikai tad, ja ASV nosūtīs arī “M1 Abrams”.