foto: AFP/Scanpix
Peskovs: rīkojums par mobilizāciju turpina darboties, jo bez iesaukšanas armijā tas "ietver arī citus pasākumus"
Krievijas Ārlietu ministrijas ēka aiz sociālās reklāmas afišas, kurā redzams Z burts un lasāms "Uzvara tiek kalta ugunī". Maskavas centrālā daļa 2022. gada 13. oktobrī.
Pasaulē
2023. gada 23. janvāris, 16:06

Peskovs: rīkojums par mobilizāciju turpina darboties, jo bez iesaukšanas armijā tas "ietver arī citus pasākumus"

Jauns.lv

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka pilsoņu iesaukšana militārajā dienestā daļējas mobilizācijas ietvaros ir pabeigta, tomēr daži mobilizācijas dekrēta noteikumi turpina darboties.

Tā viņš žurnālistiem komentēja prezidenta administrācijas atbildi uz Pleskavas apgabala sapulces deputāta Artūra Haiduka pieprasījumu, ka rīkojums par "daļēju" mobilizāciju turpina darboties. Novembrī viņš vērsās pie Vladimira Putina ar ierosinājumu izdot dekrētu par "daļējas" mobilizācijas pabeigšanu, vēsta "Currenttime.tv".

Peskovs sacīja, ka iesaukums "daļējas" mobilizācijas ietvaros īstenots, pirms sasniegts noteiktais skaits, kas nepieciešams, lai bruņotie spēki izpildītu izvirzītos uzdevumus. Pēc viņa teiktā, Krievijas Aizsardzības ministrija ziņojusi, ka noteiktais skaits tika sasniegts, līdz ar to pilsoņu aicinājums "daļējas" mobilizācijas ietvaros tika pabeigts.

"Bez pilsoņu iesaukšanas militārajā dienestā daļēja mobilizācija ietver arī citus pasākumus, kas nepieciešami bruņoto spēku uzdevumu veikšanai, tas ir saistīts ar karavīru pienākumu pildīšanu un tā tālāk. Šajā daļā tas turpina darboties," sacīja prezidenta preses sekretārs.

Viens no žurnālistiem lūdza paskaidrot, par kādiem tieši "citiem pasākumiem" ir runa. Dmitrijs Peskovs atbildēja: "Nē, nevarētu [paskaidrot]. Tajā skaitā tas attiecas arī uz slēgto punktu un tā tālāk. Attiecībā uz daļējas mobilizācijas aicinājumu šis process tika pabeigts. Un šeit es ierosinu vēlreiz orientēties uz Krievijas prezidenta vārdiem un paziņojumiem. Bet rīkojums paredz arī citas Aizsardzības ministrijai nepieciešamās funkcijas."

"Daļēja" mobilizācija (kā tā oficiāli tiek dēvēta prezidenta Vladimira Putina dekrētā) Krievijā tika izsludināta 21. septembrī. Krievijas aizsardzības iestādēs toreiz paziņoja par nodomu mobilizēt 300 tūkstošus cilvēku. Oktobra beigās aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu informēja Putinu, ka šis uzdevums ir izpildīts un nekādi papildu uzdevumi nav plānoti.

Putins attiecīgu rīkojumu tā arī neparakstīja. 31. oktobrī viņš paziņoja, ka "nav aizdomājies", vai viņam tas ir jāparaksta, un solīja "aprunāties" ar juristiem. Federācijas Konstitucionālās likumdošanas un valsts celtniecības padomes komitejas vadītājs Andrejs Klišass paziņoja, ka papildu dokumenti par "daļējas" mobilizācijas pabeigšanu nav nepieciešami.

Britu laikraksts "Times" iepriekš, atsaucoties uz avotiem Rietumu izlūkdienestos, rakstīja, ka Krievijā tuvāko nedēļu laikā varētu mobilizēt vēl līdz 500 tūkstošiem cilvēku. To, ka pēc jaunā gada mobilizācija Krievijā turpināsies, paziņoja arī Ukrainas izlūkdienestā.