foto: AFP/Scanpix
Putins ticies ar militārajiem vadītājiem, kad Krievijas spēki palaida kārtējo raķeti Ukrainas infrastruktūras virzienā
Šajā attēlā, kas uzņemts nenoteiktā vietā Krievijā, redzams Krievijas prezidents Vladimirs Putins (R) un Ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs, 2022. gada 17. decembris.
Pasaulē
2022. gada 17. decembris, 22:22

Putins ticies ar militārajiem vadītājiem, kad Krievijas spēki palaida kārtējo raķeti Ukrainas infrastruktūras virzienā

Jauns.lv

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ticies ar saviem militārajiem vadītājiem tajā pašā dienā, kad viņa spēki palaida kārtējo raķešu vilni pret Ukrainas infrastruktūru, vēsta raidorganizācija BBC.

Putins lielāko daļu 16. decembra pavadīja "speciālās militārās operācijas" štābā, apspriežot idejas par to, kādam vajadzētu būt Krievijas nākamajam solim. 

Dažas Ukrainas militārpersonas apgalvoja, ka Krievija plāno ofensīvu, iespējams, nākamā gada sākumā. 

Krievijas uzbrukumi Ukrainas elektrotīklam miljoniem cilvēku ir nonākuši tumsā. 

16. decembra sanāksmes kadros redzams, ka Putinu pavada aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu un bruņoto spēku priekšnieks Valērijs Gerasimovs. 

"Mēs uzklausīsim komandierus katrā operatīvajā virzienā, un es vēlētos dzirdēt jūsu priekšlikumus par mūsu tūlītēju un vidēja termiņa rīcību," Kremļa līderis bija redzams valsts televīzijā uzrunājot militārās amatpersonas.

Ģenerāļa Gerasimova klātbūtne izbeidz tiešsaistē izplatītās baumas, ka viņš ir atlaists no amata.

67 gadus vecais vīrietis ir bijis intensīvas komentētāju kritikas mērķis, kas viņu apsūdzēja pārāk lielā piesardzībā. 

Sanāksmē piedalījās arī Gaisa spēku ģenerālis Sergejs Surovikins, kurš oktobrī tika iecelts par Krievijas komandieri Ukrainā, liecina Krievijas mediju publiskotie fotoattēli. 

Ukrainas spēki pēdējo mēnešu laikā ir panākuši virkni nozīmīgu progresu, tostarp atgūstot Hersonu - vienīgo lielo pilsētu, ko līdz šim bija sagrābuši Krievijas spēki. 

Un Maskavas spēku sabrukums Ukrainas austrumos šā gada sākumā izraisīja militāro priekšnieku ilgstošu kritiku no prokremlisko mediju pārstāvjiem. 

Tikšanās notika pēc Ukrainas militāro spēku komandiera ģenerāļa Valērija Zalužnija apgalvojumiem, ka Maskava varētu mēģināt sākt jaunu ofensīvu 2023. gada sākumā.

Viņš brīdināja, ka Krievija uzbrukumam sagatavo aptuveni 200 000 karavīru. 

"Es zinu, cik daudz kaujas vienību man šobrīd ir, cik kaujas vienību man ir jāizveido līdz gada beigām - un, galvenais, tagad tās nekādā veidā neaiztikt. Lai cik grūti tas būtu," viņš piebilda, ka uzbrukumi varētu būt "Kijivas virzienā" un var tikt sākti no Baltkrievijas.

Februārī pēc Baltkrievijas robežas šķērsošanas Krievijas karaspēks virzījās uz Ukrainas galvaspilsētu Kijivu. Kamēr Baltkrievijas līderis Aleksandrs Lukašenko vairākkārt noliedzis, ka viņa spēki pievienosies iebrukumam, tūkstošiem Krievijas karavīru pašlaik atrodas valstī, kas piedalās Maskavas Aizsardzības ministrijas nosauktajās "intensīvās kaujas mācībās".

Putins pirmdien, 19. decembrī, apmeklēs savu Baltkrievijas kolēģi Minskā.