foto: AFP/Scanpix
Krievija likusi “atteikties” no Nobela Miera prēmijas Krievijas laureātam
Nobela Miera prēmijas 2022 ieguvējs - Jans Račinksis.
Pasaulē
2022. gada 11. decembris, 09:57

Krievija likusi “atteikties” no Nobela Miera prēmijas Krievijas laureātam

Jauns.lv

Vakar, 10. decembrī, Oslo, Norvēģijā tika pasniegtas ikgadējās Nobela Miera prēmijas. Viens no šī gada laureātiem bija Jans Račinskis, kurš ir cilvēktiesību organizācijas “Momoriāls” vadītājs. Viņš intervijā britu raidsabiedrības BBC raidījumam “Hard Talk” atzina, ka pirms balvas saņemšanas ar viņu sazinājušies Krievijas oficiālās varas pārstāvji, kas prasījuši atteikties viņu no Nobela Miera prēmijas.

Jans Račinskis, kurš vada “Memoriālu”, sacīja, ka viņam tika ieteikts nepieņemt balvu, jo divi citi līdzlaureāti - Ukrainas cilvēktiesību organizācija un ieslodzītais Baltkrievijas tiesību aizstāvis - tika uzskatīti par "nepiemērotiem" Miera prēmijas partneriem.

“Memoriāls” ir viena no vecākajām pilsoņu tiesību grupām Krievijā, un valdība to slēdza pagājušajā gadā. Šī organizācija ir viena no lielākajām un ietekmīgākajām cilvēktiesību organizācijām Krievijā. 

Ekskluzīvā intervijā BBC programmai HARDtalk Račinskis sacīja, ka viņa organizācijai tika ieteikts atteikties no balvas, taču "protams, mēs neievērojām šo padomu". Neraugoties uz draudiem viņa drošībai, Račinska kungs sacīja, ka Memoriāla darbība joprojām ir būtiska. "Mūsdienu Krievijā nevar garantēt neviena personīgo drošību," viņš norādīja,  "jā, daudzi ir nogalināti. Bet mēs zinām, pie kā noved valsts nesodāmība... Mums kaut kā jāizkļūst no šīs bedres."

Šogad Nobela  Miera prēmiju ieguva arī Ukrainas un Baltkrievijas cilvēktiesību pārstāvji. Interesanti, ka Ukrainas pārstāvji attiecās uzstāties kopā ar Račinski raidījumā “BBC Hard Talk”.