foto: ISA HARSIN/SIPA
Vai kaņepes varētu būt galvenais līdzeklis cīņā pret klimata pārmaiņām?
Kaņepju lapa.
Pasaulē
2022. gada 24. novembris, 17:30

Vai kaņepes varētu būt galvenais līdzeklis cīņā pret klimata pārmaiņām?

Jauns.lv

Tiek uzskatīts, ka strauji augošais kaņepes augs ir divreiz efektīvāks par koku, absorbējot un bloķējot oglekli, ziņo laikraksts "The Guardian".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Visās debatēs par to, kā ierobežot klimata pārmaiņas, kaņepes netiek pieminētas.

Mūsdienu kaņepju šķirnes, ir pārāk vājas, lai tās izmantotu kā narkotiskas vielas, taču tās ir ārkārtīgi efektīvas, lai absorbētu un bloķētu oglekli.

Kaņepes ir viens no visātrāk augošajiem augiem pasaulē, un tas var izaugt 4 metrus garumā 100 dienās. Pētījumi liecina, ka kaņepes ir divreiz efektīvākas nekā koki, absorbējot un bloķējot oglekli, un tiek uzskatīts, ka 1 hektārs (2,5 akriem) kaņepju absorbē 8 līdz 22 tonnas CO2 gadā, kas ir vairāk nekā jebkura meža zeme.

CO2 ir arī pastāvīgi fiksēts kaņepju šķiedrās, ko var izmantot daudzām precēm, tostarp tekstilizstrādājumiem, medikamentiem, ēku izolācijai un betonam.

Autoražotājs BMW pat izmanto to, lai aizstātu plastmasu dažādās automašīnu daļās.

Taču atšķirībā no daudzām citām valstīm Apvienotā Karaliste joprojām klasificē rūpnieciskās kaņepes kā kontrolētas zāles, un augu audzēšanai ir nepieciešama Iekšlietu ministrijas licence.

Lielbritānijā tiek audzēti tikai aptuveni 800 hektāri, bet darbs Jorkas Universitātē un Biorenewables attīstības centrā cenšas to palielināt līdz 80 000 hektāriem un padarīt kaņepes par vadošo Apvienotās Karalistes kultūru.