Igaunijas prezidents apliecina valsts atbalstu baltkrievu demokrātijas centieniem
foto: Alex Nicodim/SIPA/Shutterstock/ Vida Press
Igaunijas prezidents Alars Kariss.
Pasaulē
2022. gada 25. oktobrī, 14:02

Igaunijas prezidents apliecina valsts atbalstu baltkrievu demokrātijas centieniem

Jauns.lv/LETA

Igaunijas prezidents Alars Kariss, otrdien Tallinā tiekoties ar Baltkrievijas demokrātiskās opozīcijas kustības līderi Svjatlanu Cihanousku, apliecināja Igaunijas nepārtrauktu atbalstu Baltkrievijas demokrātijas centieniem.

Igaunijas prezidents apliecina valsts atbalstu bal...

"Mēs atbalstām Baltkrievijas opozīciju un cilvēku tiekšanos uz brīvu demokrātisku valsti," sacīja Igaunijas prezidents.

"Tūkstošiem cilvēku šajā cīņā par demokrātiju ir samaksājuši sar savu brīvību, un tūkstošiem ģimeņu ir izšķirtas. Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko ir jāsauc pie atbildības par ciešanām un pazemojumiem, ko viņš ir radījis savai tautai, un personīgi atbildīgs ir arī ikviens, kurš joprojām viņu atbalsta," pauda Kariss.

Igaunijas prezidents uzsvēra, ka Eiropas Savienība ir gatava ar lielāku spiedienu vērsties pret Lukašenko režīmu, izmantojot politisku izolāciju un plašākas sankcijas, lai liktu Baltkrievijas varasiestādēm apturēt atbalstu Krievijai tās agresijas karā pret Ukrainu.

Cihanouska sacīja, ka Lukašenko režīms ir darījis visu, lai iznīcināt baltkrievu valodu un kultūru. Savukārt Igaunijas prezidents uzsvēra, ka ir jādara viss iespējamais, lai to saglabātu.

Kariss arī pauda Igaunijas atbalstu Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai un solīja, ka tā neļaus starptautiskās sabiedrības uzmanību novērst no cilvēktiesību un starptautisko tiesību pārkāpumiem Baltkrievijā.

"Politieslodzīto statuss paliks mūsu uzmanības centrā, līdz tiks panākts taisnīgums. Starptautiskās sabiedrības pienākums ir gādāt, lai drīzumā tiek atbrīvoti cilvēki, kuri Baltkrievijā ir ieslodzīti politisku apsvērumu dēļ," viņš piebilda.

Jau vēstīts, ka pirmdien Cihanouska teica runu Igaunijas parlamenta deputātiem un tikās ar Rīgikogu spīkeru Jiri Ratasu, kurš Baltkrievijas demokrātiskās opozīcijas līderei apliecināja pilnīgu Igaunijas atbalstu Baltkrievijas tautas centieniem veidot brīvu un demokrātisku nākotni.

Cihanouska tikās arī ar Igaunijas parlamenta Ārlietu komitejas priekšsēdētāju Marko Mihkelsonu un ārlietu ministru Urmasu Reinsalu. Savukārt otrdien viņai paredzēta tikšanās arī ar parlamentāro Baltkrievijas politieslodzīto un demokrātijas atbalsta grupu.