foto: REUTERS/SCANPIX
Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja pasludina Krieviju par teroristu režīmu
Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja.
Pasaulē
2022. gada 13. oktobris, 16:18

Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja pasludina Krieviju par teroristu režīmu

Jauns.lv

Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja (EPPA) pēc steidzamām debatēm par "Krievijas Federācijas agresijas pret Ukrainu turpmāku eskalāciju" ir pieņēmusi rezolūciju, kas pasludina Krievijas Federāciju par teroristu režīmu. 

Kā vēsta ziņu aģentūra "Ukrinform" korespondents, par dokumentu nobalsoja 99 no 100 EPPA deputātiem, bet viens atturējās. 

Asambleja arī nobalsoja par to, lai paātrinātu īpašā starptautiskā tribunāla izveidi, lai ierosinātu kriminālvajāšanu par agresijas noziegumu pret Ukrainu, un izveidotu visaptverošu starptautisku kompensācijas mehānismu, tostarp starptautisku zaudējumu reģistru.

Turklāt asambleja atbalstīja grozījumus nodrošināt Ukrainu ar nepieciešamajām pretgaisa aizsardzības sistēmām. Jo īpaši ņemot vērā Krievijas agresijas pieņemšanos spēkā.

“Es lūdzu jūs visos līmeņos – politikā, medijos, komunikācijā ar vēlētājiem – iestāties par to, lai Ukrainai nodrošinātu pietiekamu daudzumu pretgaisa aizsardzības un pretraķešu aizsardzības sistēmu. Jau šogad mums ir jāaizsargā savas debesis pret Krievijas teroru. Ja mēs to darīsim, tas būs būtisks solis, lai tuvākajā nākotnē izbeigtu karu,” to sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis tiešsaistes runas laikā Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) sesijā.

Asambleja arī aicināja Eiropas Padomes dalībvalstis atkārtoti paust savu nelokāmo atbalstu Ukrainas neatkarībai, suverenitātei un teritoriālajai integritātei tās starptautiski atzītajās robežās. 

Kā arī nepārprotami nosodīt tā sauktos referendumus, kas laikā no 2022. gada 23. līdz 27. septembrim notika Ukrainas Luhanskas, Doneckas, Zaporižjas un Hersonas apgabalos, nosodīt Krievijas Federācijas mēģinājumu anektēt šos reģionus kā starptautisko tiesību pārkāpumu un būtisku draudu starptautiskajam mieram un drošībai,