foto: REUTERS/SCANPIX
Ķīnas galvenais epidemiologs iesaka "nepieskarties ārzemniekiem"
Ķīnas Slimību kontroles un profilakses centra galvenais epidemiologs Vu Dzjuņjou
Pasaulē
2022. gada 19. septembris, 12:04

Ķīnas galvenais epidemiologs iesaka "nepieskarties ārzemniekiem"

Jauns.lv

Pēc tam, kad Ķīnā reģistrēts pirmais pērtiķu baku gadījums, Ķīnas augstākā veselības aizsardzības amatpersona brīdinājusi vietējos iedzīvotājus "nepieskarties ārzemniekiem".

Ziņojumā Ķīnā populārajā saziņas vietnē "Weibo" Ķīnas Slimību kontroles un profilakses centra galvenais epidemiologs Vu Dzjuņjou ieteicis izvairīties no "ādas kontakta ar ārzemniekiem".

Šī vēsts raisījusi sabiedrībā sašutumu, daudziem to vērtējot kā rasistisku.

"Lai novērstu iespējamu pērtiķu baku infekciju, kā daļu no mūsu veselīgā dzīvesveida ir ieteicams: 1) novērst tiešu ādas saskari ar ārzemniekiem," pausts Dzjuņjou sestdienas ierakstā.

Dzjuņjou arī aicinājis vietējos iedzīvotājus izvairīties no fiziskas saskarsmes ar tiem, kuri pēdējo trīs nedēļu laikā atgriezušies no ārzemēm, un ar svešiniekiem.

Šie komentāri no Ķīnas SPKC amatpersonas izskanējuši dienu pēc tam, kad Ķīnas dienvidrietumu pilsēta Čuncjina paziņojusi par pirmo pērtiķu baku gadījumu kādam indivīdam, kurš ieceļojis no ārvalstīm. Nav gan skaidrs, vai inficētā persona ir Ķīnas pilsonis vai ārzemnieks.

Daudzi pie šī amatpersonas ieraksta atstājuši kritiskus un neizpratnes pilnus komentārus.

"Tā teikt ir ļoti nepiedienīgi. Pandēmijas sākumā daži ārzemnieki aizstāvēja mūs, sakot, ka ķīnieši nav vīrusi," rakstīja kāds komentētājs.

"Cik tas ir rasistiski? Kā ir ar tādiem kā es, kuri Ķīnā dzīvo gandrīz desmit gadu? Mēs neesam redzējuši savas ģimenes 3-4 gadus, jo robežas ir slēgtas," raksta kāds cits "Weibo" lietotājs, kurš, kā izrādās, ir ārzemnieks.

Kā zināms, kopš Covid-19 pandēmijas sākuma Ķīnā valda vieni no bargākajiem ierobežojošajiem pasākumiem, kas paredz infekcijas gadījumā tūlītēji slēgt apgabalu robežas, regulāras obligātās pārbaudes un ceļošanas ierobežojumus.

Inficēšanās ar pērtiķu baku vīrusu notiek, kad cilvēks nonāk saskarē ar vīrusu, kontaktējoties ar inficēto dzīvnieku, cilvēku vai pieskaroties bioloģiskajiem materiāliem vai vides priekšmetiem, kas ir inficēti ar vīrusu. Biežākie infekcijas simptomi ir drudzis, galvassāpes un izsitumi.

Pasaules Veselības organizācija pērtiķu bakas ir pasludinājusi par globālu ārkārtas situāciju veselības jomā.

Aptuveni 90 valstis, kurās pērtiķu bakas netiek uzskatītas par endēmiskām, ir ziņojušas par slimības uzliesmojumiem. Reģistrēti vairāk nekā 60 000 apstiprinātu gadījumu, un dažas valstis, kas nav endēmiskas, ir ziņojušas arī par pirmajiem pērtiķu baku izraisītiem nāves gadījumiem.