Reliģiski un prokrieviski noskaņotie Belgradā cenšas aizgaiņāt no pilsētas praidu

Tūkstošiem reliģiski un galēji labēji noskaņoto iedzīvotāju svētdien izgāja Serbijas galvaspilsētas Belgradas ielās, lai protestētu pret plānoto praidu, kaut arī ...

gallery icon
21
Pasaulē
2022. gada 29. augusts, 00:05

FOTO: ar krustiem, reliģiskām ikonām un vīraka dūmiem Serbijā cenšas aizgaiņāt praidu

Jauns.lv

Tūkstošiem reliģiski un galēji labēji noskaņoto iedzīvotāju svētdien izgāja Serbijas galvaspilsētas Belgradas ielās, lai protestētu pret plānoto praidu, kaut arī valdība jau paziņojusi, ka to atliks vai arī atcels pilnībā.

Belgrada 17. septembrī bija plānojusi uzņemt "EuroPride" gājienu, kas katru gadu tiek rīkots citā Eiropas pilsētā. Taču Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs sestdien paziņoja, ka praids tiks atcelts vai atlikts labējo aktīvistu draudu dēļ.

"Tas notiks, bet labākos laikos," sacīja Vučičs.

Svētdienas protestu pret praidu vadīja garīdznieki no Serbijas pareizticīgo baznīcas, kuras daži bīskapi uzskata, ka praids apdraud tradicionālās ģimenes vērtības un tas būtu jāaizliedz.

"Glābiet mūsu bērnus un ģimeni," bija rakstīts uz viena no plakātiem, ko svētdien turēja protestētāji, no kuriem daži nesa arī krustus un reliģiskas ikonas.

Uz protestu bija atnākuši arī cilvēki ar Krievijas karogiem un "Z" simboliku, tādējādi izrādot atbalstu Maskavai un tās sāktajam karam Ukrainā.

ANO pārstāve Serbijā kritizēja Belgradas "EuroPride" aizliegumu. "Tas būtu pretrunā ar Serbijas starptautiskajām saistībām cilvēktiesību jomā," teikts ANO rezidējošās koordinatores Serbijā Fransuāzas Džeikobas paziņojumā.

Arī iepriekšējās Serbijas valdības aizliegušas praida parādes, izpelnoties cilvēktiesību aizstāvju un citu organizāciju kritiku. Daži praida gājieni 2000. gadu sākumā arī sastapās ar sīvu pretestību, turklāt tajos izcēlās nemieri ar vardarbību.

Tomēr nesenie praida gājieni Serbijā ir aizvadīti mierīgi, un "EuroPride" rīkotāji šīs izmaiņas minēja kā vienu no iemesliem, kāpēc Belgrada tika izvēlēta par 2022. gada praida rīkotāju.

2021. gadā "EuroPride" uzņēmēja Kopenhāgena.

Praids Berlīnē 2022. gada 23. jūlijā

Sestdien Berlīnē atkal ar vērienu svētku atmosfērā tiek rīkots praids, kas divus gadus bija spiests notikt Covid-19 ierobežojumu apstākļos. Praids ...

gallery icon
22