foto: REUTERS/SCANPIX
PVO pasludina pērtiķu baku uzliesmojumu par globālu ārkārtas situāciju
PVO ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss.
Pasaulē
2022. gada 23. jūlijs, 18:50

PVO pasludina pērtiķu baku uzliesmojumu par globālu ārkārtas situāciju

Jauns.lv

Pasaules Veselības organizācija (PVO) pasludina globālo pērtiķu baku uzliesmojumu par starptautisku sabiedrības veselības ārkārtas situāciju, sestdien preses konferencē paziņoja PVO ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ārkārtas situācijas izsludināšana ir PVO augstākais brīdinājuma līmenis veselības apdraudējumu jomā, taču tam nav tūlītēju seku. Tas ir paredzēts brīdināšanai valdības rīkoties, lai aizsargātu savus iedzīvotājus.

Gebreiesuss norādīja, ka šobrīd ir ziņots par vairāk nekā 16 000 gadījumiem no 75 valstīm un uzliesmojuma dēļ līdz šim reģistrēti pieci nāves gadījumi.

Šādu ārkārtas deklarāciju PVO izsludinājusi septīto reizi kopš 2009. gada. Pēdējo reizi to izsludināja par Covid-19 2020. gadā. 

Pērtiķu bakas ir reta vīrusu izraisīta infekcijas slimība, kura visbiežāk sastopama Centrālāfrikas un Rietumāfrikas valstīs, bet nesen tā skārusi valstis, kurās iepriekš nebija konstatēta.

Lai gan slimības simptomi līdzinās saslimšanai ar bakām, ierasti tie ir vieglāki ar niezi, drudzi un izsitumiem. Reizēm slimībai var būt arī smaga gaita.

Lai gan vissmagāk no pērtiķu bakām cietušas Eiropas valstis, gadījumi ir reģistrēti arī ASV, Kanādā, Austrālijā, Nigērijā, Izraēlā, Brazīlijā un Meksikā.