foto: REUTERS/SCANPIX
Lielākais satricinājums Ziemeļkorejā kopš tās dibināšanas: visā valstī izsludināts ārkārtējais stāvoklis
Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns Darba partijas Politbiroja sanāksmē asi kritizējis partijas vadošos kadrus, ka tie savlaicīgi nav stājušies pretī Covid-19 uzliesmojumam.
Pasaulē
2022. gada 17. maijs, 06:19

Lielākais satricinājums Ziemeļkorejā kopš tās dibināšanas: visā valstī izsludināts ārkārtējais stāvoklis

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pasaules visnoslēgtākās valsts līderis - Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns paziņojis, ka valsts piedzīvojusi “lielāko satricinājumu” kopš tās dibināšanas (jāatgādina, ka Korejas Tautas Demokrātiskā Republika (KTDR) kā staļinistiskās PSRS satelītvalsts formāli dibināta 1948. gadā, bet praktiski – 1945. gadā pēc Otrā pasaules kara un Korejas pussalas sadalīšanas padomju un amerikāņu ietekmes zonās). Kims Čenuns pēc vairāk nekā divu gadu vilcināšanās paziņojis, ka arī viņa vadīto valsti skāris Covid-19, kas izraisījis katastrofālas sekas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kopš 2020. gada sākuma Ziemeļkoreja spītīgi apgalvoja, ka KTDR neviens nav sasirdzis ar Covid-19, un par to bez valdošās partijas vadoņa Kima Čenuna jāpateicas arī stingrajiem epidemioloģiskajiem pasākumiem, kas, protams, tika īstenoti “partijas un valdības” vadībā, stingri sekojot vietējā komunisma un konfuciānisma dīvainās ideoloģijas – čučhes principiem.

Ziemeļkorejas televīzija vēsta par Covid-19 uzliesmojumu (no 04:04 min.):

Ziemeļkorejas “īpatnējais drudzis”

Nu KTDR oficiālā ziņu aģentūra KCNA atzinusi, ka valstī tomēr ir uzliesmojis Covid-19 vīruss, nenosaucot konkrētu skaitli, cik cilvēku to ir saķēruši. Vienīgi norādot, ka ar “dīvainu drudzi” un “paaugstinātu temperatūru” uz slimības gultas nogūlušies 524 000 no apmēram 25 miljoniem valsts iedzīvotāju, no kuriem 27 miruši no “dīvainā drudža”; vienam mirušajam konstatēts Covid-19 omikrona paveids.

243 630 sasirgušies esot atveseļojušies, bet 280 810 vēl ārstējoties. Neatkarīgajiem ekspertiem, protams, nav iespēju pārbaudīt, cik šie skaitļi ir patiesi – no pilnībā izolētās valsts datus nav iespējams iegūt. Bet jādomā, ka situācija ir visai nopietna, un diez vai ziemeļkorejiešiem izdosies ar to bez lielām problēmām tikt galā. Pirmkārt, KTDR veselības aizsardzības sistēma ir visai bēdīgā stāvoklī un, otrkārt, valstī pret Covid-19 nav vakcinējies neviens cilvēks. Ziemeļkoreja savulaik atteicās no Pasaules veselības organizācijas, Krievijas un Ķīnas palīdzības nodrošinājuma ar vakcīnām. Savukārt tagad KTDR palīdzību pandēmijas ierobežošanā piedāvājušas Apvienotās Nācijas un Dienvidkoreja, bet pagaidām Ziemeļkoreja tai vēl nav piekritusi.

Partija skaidros Covid-19 bīstamību

foto: Ekrānuzņēmums
Ziemeļkorejas oficiālais laikraksts angļu valodā “The Pyongyang Times” vēsta par “lielāko satricinājumu” Korejas Tautas Demokrātiskajā Republikā kopš tās dibināšanas 1948. gadā.

Tikmēr valsts televīzijas galvenais ziņu raidījums sestdien, 14. maijā, ziņoja, ka valstī “tiek veikti ārkārtas pasākumi Covid-19 pandēmijas izplatības ierobežošanai atbilstoši KTDR Darba partijas Politbiroja VIII sanāksmes idejai un garam”.

Kopš 12. maija rīta valstī ir noteikts pilnīgs “lokdauns” – aizliegta pārvietošanās pa valsts teritoriju un iedzīvotāji izolēti savās darba vai dzīves vietās, ziņo Ziemeļkorejas televīzija (KCTV). Tiek veikta visu iedzīvotāju medicīniskā pārbaude, kas, pēc visa spriežot, pārsvarā gadījumu aprobežojas ar temperatūras mērīšanu un sejas masku nēsāšanu.

“Iedzīvotāju vidū tiek veikts skaidrojošais darbs par slimības simptomiem un kontroles metodēm, lai pilnībā apturētu ļaunā vīrusa izplatīšanos,” KCTV klāstīja kāds vietējais mediķis. KTDR līderis Kims Čenuns koronavīrusa infekcijas uzliesmojumu valstī nosaucis par “lielāko satricinājumu” valsts vēsturē.

Pret vīrusu ar komunistisko ideoloģiju

foto: Vida Press
KTDR līderis Kims Čenuns kritizējis valdošo Ziemeļkorejas Darba partiju par tās nespēju cīnīties ar koronavīrusu.

Ārkārtas situācijas dēļ tika sasaukta KTDR Darba partijas Politbiroja sēde, kurā nolemts, ka jāīsteno “maksimāli ārkārtas pretepidemioloģiskās sistēmas pasākumi”. Izveidots ārkārtas pretepidemioloģiskās cīņas komandpunkts, kurš savā ziņojumā Politbirojam norādījis, ka minētie 27 nāves gadījumi pārsvarā bijuši saistīti ar to, ka trūkušas zināšanas “par zinātnisko ārstēšanas metodi un tika pieļautas kļūdas, tostarp pārmērīga medikamentu lietošana, kā rezultātā tika zaudētas dzīvības”.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

“Politbirojs apsprieda politiskos un rīcības pasākumus, lai steidzami ierobežotu un kontrolētu valsts mēroga pandēmijas situāciju un droši uzņemtos stratēģisko iniciatīvu. Tika apstiprināta kārtība zāļu savlaicīgai un precīzai nodošanai pacientiem, mobilizējot visus valsts līdzekļus un spēkus nepieciešamo medikamentu transportēšanai un piegādei.

Sanāksmē tika padziļināti apspriesti veidi, kā līdz minimumam samazināt cilvēku upuru skaitu, racionāli īstenojot uz pierādījumiem balstītas taktikas un ārstēšanas metodes dažādiem pacientiem, tostarp pacientiem ar īpašo drudzi.

Cienījamais ģenerālsekretārs Kims Čenuns sacīja, ka, tāpat kā globālā mērogā, situācija ar koronavīrusa izplatību arī mūsu valstī ir ļoti nopietna. Viņš uzsvēra: ja mēs pretepidēmijas politikas īstenošanā neatkāpsimies no principiem un saglabāsim spēcīgu organizatorisko un kontroles spēku, kas balstās uz partijas un tautas vienprātību un solidaritāti, stiprināsim pretepidēmijas cīņu, tad ir pilnīgi iespējams pārvarēt krīzi,” ziņo KNCA.

"Euronews" ziņo par ārkārtējo situāciju Ziemeļkorejā:

Tāpat Kims Čenuns radušamies situācijā vainīgos meklēja partijas augstāko vadītāju vidū: “Veselības krīze, ar kuru saskaramies, ir saistīta ar partijas organizāciju vājumu, bezatbildību un nespēju pildīt savu lomu pretepidēmijas darbā.

Visu līmeņu partiju organizācijām, saglabājot savās sirdīs neierobežotu nesavtību, ir apņēmīgi jāceļas, lai cīnītos par tautas aizsardzību un vienmēr jākļūst par patruļvienību, triecienvienību ar ložu necaurlaidīgu sienu mūsdienu skarbajā pretestībā.

Visām partijas organizācijām ir jāorganizē pamatīgs politiskais un organizatoriskais darbs, lai šajā sarežģītajā un smagajā pretepidēmijas karā skaidri izpaustos mūsu labākie komunistiskās morāles un brīnišķīgo darbu piemēri, kurus neviens pasaulē nevar piedzīvot un atdarināt.”

“Ģenerālsekretārs sacīja, ka mūsu partijas Centrālajai komitejai ir pienācis laiks vēlreiz liecināt par savu vadošo lomu pirms vēstures pārbaudījumiem, norādot, ka tagad ir laiks labāk saprast, kāpēc mēs esam vajadzīgi, un par kuriem mums jācīnās,” rezumē KCNA.  

Ziemeļkorejieši sejas maskās ar uguņošanu un koncertu sagaida Jauno gadu

Ziemeļkorejieši sestdien 1.janvārī, tērpušies sejas maskās, Phenjanā atzīmēja Jauno gadu ar iespaidīgu uguņošanu, vēsta „Reuters”.

gallery icon
36

Ziemeļkorejieši mītiņā redzami ar maskām uz sejas

Ziemeļkorejā tūkstošiem cilvēku mītiņā Kima Irsena laukumā Phenjanā pirmdien bija redzami ar maskām uz sejas atšķirībā no militārās parādes divas ...

gallery icon
15

15.aprīlis jeb Saules diena Ziemeļkorejā Covid-19 pandēmijas laikā

15. aprīlī Ziemeļkoreja svinēja valstī svarīgākos svētkus - Saules dienu, kad tiek svinēta Ziemeļkorejas dibinātāja un vadoņa Kima Irsena dzimšanas ...

gallery icon
9