foto: unsplash.com
“Twitter” laiž klajā jaunu “sīpola” versiju, lai apietu Krievijas cenzūru
Pasaulē
2022. gada 11. marts, 11:18

“Twitter” laiž klajā jaunu “sīpola” versiju, lai apietu Krievijas cenzūru

Jauns.lv

Mikroblogošanas vietne “Twitter” nākusi klajā ar jaunu, privātuma aizsargātu lietotnes versiju, lai apietu Krievijas īstenoto cenzūru un uzraudzību, vēsta “The Guardian”.

Šai “Twitter” versijai, kas pazīstama kā “sīpola” (angļu valodā – “onion”) pakalpojums, lietotāji var piekļūt, lejupielādējot “Tor” pārlūku, caur kuru var iekļūt tumšajā tīmeklī. Tur savukārt tā atrodama, rakstot nevis “www.twitter.com”, bet gan “www.twitter.onion”.

Lai gan tumšais tīmeklis bieži tiek izmantots nelegālu vietņu darbībai, to var izmantot arī tie, kas vēlas saglabāt anonimitāti drošības dēļ vai piekļūt vietnēm, kas ir aizliegtas valstī, kā šajā gadījumā.

Kā ziņots, Krievija bloķējusi piekļuvi “Facebook” un “Twitter” valstī, cenšoties kontrolēt informācijas plūsmu par karu Ukrainā. Abi uzņēmumi ir paziņojuši, ka strādā, lai atjaunotu piekļuvi Krievijas iedzīvotājiem, vienlaikus ierobežojot agresorvalsts izplatīto propagandu. Bloķētas arī vairāku neatkarīgo mediju vietnes, tostarp, Krievijas interneta medija "Meduza", kura birojs jau vairākus gadus atrodas Latvijā, kā arī britu raidsabiedrības BBC.

Vienlaikus Krievija izsludinājusi jaunu likumu, kas paredz līdz 15 gadiem ilgu cietumsodu par “viltus ziņām” vai "valsts bruņoto spēku diskreditāciju" un aicinājumiem ieviest sankcijas pret Maskavu. Jāmin, ka Krievijas varasiestādes par viltus ziņām uzskata jebkuru informāciju, kas atklāj Ukrainā pastrādātos kara noziegumus, civiliedzīvotāju slepkavošanu, krievu ciestos zaudējumus un ukraiņu tautas pretestību iebrucējiem.

Krievijā pat aizliegts pret Ukrainu uzsākto karu saukt par karu vai iebrukumu, vai jebkurā citā piemērotā vārdā. Visi mediji ir spiesti lietot Kremļa uzspiesto eifēmismu - "specoperācija".

Par jauno “Twitter” versiju paziņoja interneta drošības eksperts un programmatūras inženieris Alekss Mufets: “Šis iespējams ir vissvarīgākais un visgaidītākais tvīts, ko jebkad esmu rakstījis.”

“Twitter” “sīpola” versijas izstrāde sākta jau 2014. gadā, neilgi pēc “Facebook” “sīpola” versijas palaišanas. Arī britu raidorganizācijai BBC ir sava “sīpola” versija.

Jaunākajam par Kievijas iebrukumu Ukrainā seko līdzi Jauns.lv teksta tiešraidē