Pasaulē
2022. gada 2. marts, 10:15

"Tev nav ne jausmas, kas sekos." Baidena spēcīgais vēstījums Putinam

Jauns.lv

ASV prezidents Džo Baidens paziņoja Kongresam, ka Vladimirs Putins slikti sapratis to, kā Rietumi reaģēs pēc viņa iebrukuma Ukrainā, vēsta BBC.

Savā runā Baidens solīja "nelokāmu apņēmību, ka brīvība vienmēr triumfēs pār tirāniju". Demokrāti un republikāņi reaģējot uz Baidena aicinājumu atbalstīt Ukrainu, aplaudēja.

Viņa uzruna par stāvokli Savienībā sekoja pēc tam, kad no pandēmijas nogurušie amerikāņi piedzīvoja strauju inflāciju. Stundu garajā uzrunā prezidents sacīja:

"Putina karš bija iepriekš izplānots un neizprovocēts. Viņš noraidīja atkārtotus diplomātijas centienus. Viņš domāja, ka Rietumi un NATO neatbildēs. Un viņš domāja, ka viņš varēs mūs nošķirt šeit mājās. (..) Putinam nebija taisnība. Mēs esam gatavi."

foto: Pool/Sipa USA/ Vida Press
Džo Baidens savas runas laikā Kongresā

Viņš paziņoja, ka ASV aizliegs Krievijas lidmašīnām ielidot amerikāņu gaisa telpā, ievērojot līdzīgus aizliegumus kā Kanādā un Eiropā.

ASV un tās sabiedrotie ir uzsākuši masveida sankcijas pret Krievijas ekonomiku, finanšu sistēmu un pašu Putinu. Savā runā Baidens solīja arī turpmāku ekonomisko pretdarbību, brīdinot Putinu: "Viņam nav ne jausmas, kas notiks."

Stundu pirms savas uzrunas Baidens sarunājās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, lai pārrunātu, kādu palīdzību ASV varētu sniegt viņa valstij pēc sešām Krievijas uzbrukuma dienām.

Kā liecina "RealClearPolitics" aptaujas dati, tikai 40,6 procenti amerikāņu ir apmierināti ar prezidenta darba rezultātiem.

Pēc savas lielākās ārpolitiskās krīzes – iebrukuma Ukrainā, Baidens saskārās ar vietējā mēroga problēmām, kas satricināja viņa prezidentūru, sākot no ilgstošas pandēmijas līdz patēriņa cenu pieaugumam un vardarbīgu noziegumu vilnim.