foto: DOMINIQUE JACOVIDES-POOL/SIPA/Shutterstock/ Vida Press
Putins paziņo par iebrukumu Ukrainā
Vladimirs Putins.
Pasaulē
2022. gada 24. februāris, 06:19

Putins paziņo par iebrukumu Ukrainā

Jauns.lv / LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien negaidīti teica runu Krievijas telekanālā "Rossija-24", paziņojot, ka Krievija ir sākusi "militāru operāciju" Ukrainā, un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika).

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un ka tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses.

Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Ukrainas civiliedzīvotāji ar koka AK-47 atveidojumiem trenējas karam

Līdz ar pastāvošajiem Krievijas iebrukuma draudiem arvien vairāk ukraiņu ķeras pie ieročiem un trenē militārās iemaņas. Janvāra beigās un februāra ...

gallery icon

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".

Viņš apsūdzēja ASV un to sabiedrotās, ka tās ignorējušas Krievijas prasību nepieļaut Ukrainas iestāšanos NATO un piedāvāt Maskavai drošības garantijas. 

Putins sacīja, ka Krievijas militārās operācijas mērķis ir nodrošināt Ukrainas "demilitarizāciju" un ka visi Ukrainas karavīri, kas noliks ieročus, varēs droši atstāt kaujas zonu. 

"Esmu pārliecināts, ka uzticamie Krievijas bruņoto spēku virsnieki un kareivji profesionāli un vīrišķīgi izpildīs savu pienākumu," sacīja Putins. 

Jau ziņots, ka Kremļa administrācija trešdien publiskoja ieganstu iebrukumam Ukrainā, paziņojot, ka Donbasa "tautas republiku" vadītāji ir lūguši Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam "palīdzību", lai ''atvairītu agresiju'' no Ukrainas armijas puses.

Ukraina aicina ANO Drošības padomi apturēt karu

Ukrainas vēstnieks ANO Serhijs Kisļica aicinājis Drošības padomi darīt visu, lai apturētu karu pret viņa valsti.

"Šo organizāciju uzdevums ir apturēt karu," uzrunājot Drošības padomes sēdi, uzsvēra Kisļica.

Vēršoties pie Krievijas vēstnieka ANO Vasīlija Ņebenzjas, Kisļica mudināja: "Zvaniet Putinam, zvaniet Lavrovam, lai apturētu šo agresiju".

Krievija šobrīd rotācijas kārtībā pilda ANO Drošības padomes prezidējošās valsts pienākumus.

"Atsakies no priekšsēdētāja pienākumiem," uzrunājot Krievijas pārstāvi, sacīja Ukrainas diplomāts. "Nav tādas šķīstītavas kara noziedzniekiem. Viņi iet pa taisno uz elli, vēstniek."

Nokaitētās vārdu apmaiņas gaitā Ņebenzja taisnojās, ka Krievija veic tikai "īpašu militāru operāciju".

"To nesauc par karu," viņš sacīja Ukrainas kolēģim.

Vēlāk Ņebenzja piebilda: "Es noslēgumā gribu teikt, ka mēs neesam agresīvi pret Ukrainas tautu, bet pret huntu, kas ir pie varas Kijevā."

Krievijas vēstnieka apgalvojumi, ka Krievijas iebrukums Ukrainā nav karš, ir vājprāts, jau pēc sēdes sacīja Kisļica.

"Jūs gribat, lai es preparēju tādas personas trako, vājprātīgo semantiku, kura prezidents pasludina karu, un viņš spēlējas ar vārdiem," atbildot uz žurnālista jautājumu, sacīja vēstnieks. "Un jūs lūdzat mani interpretēt. Tas ir vājprāts."

No dažādām Ukrainas pilsētām pienāk ziņas par eksplozijām

CNN, atsaucoties uz Ukrainas Iekšlietu ministriju, ziņo, ka sprādzieni Kijevā esot raķešu triecieni.

Ziņas par eksplozijām pienāk arī no Harkovas, Mariupoles un Odesas.

Jauns.lv jau ziņoja, ka  Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien negaidīti teica runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses.

Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".

Ukraina slēgusi gaisa telpu civilajām lidmašīnām

Ukraina slēdz savu gaisa telpu civilajiem lidojumiem, ceturtdien pavēstījusi Infrastruktūras ministrija, pēc tam kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins bija paziņojis, ka sāk militāru operāciju pret Ukrainu.

Ministrija apliecināja, ka gaisa telpa tiek slēgta, "ņemot vērā augsto risku drošībai". Gaisa satiksme apturēt neilgi pēc pusnakts (pēc vietējā un Latvijas laika).

Ukrainā izsludināts karastāvoklis

"Šodien prezidents Putins paziņoja par speciālas militārās operācijas veikšanu Donbasā. Krievija veikusi triecienus pār mūsu militāro infrastruktūru un mūsu robežsargiem, robežsardzes vienībām. Daudzās Ukrainas pilsētā bija dzirdami sprādzieni. Mēs ieviešam karastāvokli visā mūsu valsts teritorijā," teikts "Facebook" publicētā Zelenska uzrunā.

"Pirms minūtes man bija saruna ar prezidentu Baidenu. ASV jau sākušas pulcināt starptautisko atbalstu. Šodien no jums, no katra no jums tiek prasīts miers, pēc iespējas palieciet mājās. Mēs strādājam, armija strādā, strādā viss Ukrainas drošības sektors," paziņoja Zelenskis.

Pārpildīti metro un sastrēgumi uz šosejām - kara pirmajā dienā ukraiņi bailēs pamet Kijivu

Vladimirs Putins ceturtdien negaidīti teica runu Krievijas telekanālā "Rossija-24", paziņojot, ka Krievija ir sākusi "militāru operāciju" Ukrainā, un aicinot Ukrainas ...

gallery icon

Luhanskas apgabalā izsludināta vispārēja iedzīvotāju evakuācija

Ukrainas kontrolētajā Luhanskas apgabala daļā ceturtdien izsludināta vispārēja iedzīvotāju evakuācija, aicinot cilvēkus doties Dnipro pilsētas virzienā.

"Šodien es izsludinu vispārēju Luhanskas apgabala iedzīvotāju evakuāciju. Rekomendējam Luhanskas apgabala iedzīvotājiem nekavējoties pamest apgabala robežas. Autotransporta īpašniekiem izmantot savas iespējas un doties Dnipro pilsētas virzienā," pavēstīja Luhanskas apgabala administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs.

Viņš piebilda, ka tiem, kuriem nav iespēju evakuēties pašiem, organizēta evakuācija no dzelzceļa stacijām.

Ukrainas robežsardze ziņo par uzbrukumu arī no Baltkrievijas

"Valsts robežai uzbrucis Krievijas karaspēks no Krievijas un Baltkrievijas," teikts robežsardzes paziņojumā.

"Apmēram pulksten 5 Ukrainas valsts robežai (..) ar Krievijas Federāciju un Baltkrievijas Republiku uzbruka Krievijas karaspēks, kuru atbalsta Baltkrievija," norāda robežsardze.

"Uzbrukumi robežsardzes apakšvienībām, robežsardzes patruļām un kontrolpunktiem notiek, izmantojot artilēriju, smago tehniku un strēlnieku ieročus,"  sacīts robežsardzes paziņojumā.

Tajā teikts, ka uzbrukums notiek Luhanskas, Sumu, Harkovas, Čerņihivas un Žitomiras apgabalos, kā arī no okupētās Krimas.

"Tiek fiksēta pretinieka diversiju un izlūkošanas grupu darbība," informē Ukrainas robežsardze.

Uzbrukumi šobrīd ir kontrolējami

"Šodien 24.februārī plkst.5.00 Krievijas Federācijas bruņotie spēki austrumos sāka mūsu vienību intensīvu apšaudi, kā arī veica raķešu un bumbu triecienus aerodromiem Borispiļā, Ozernē, Kulbakinē, Čuhujivā, Kramatorskā, Čornobaivkā, kā arī Ukrainas Bruņoto spēku objektiem. Vienlaikus agresors sāka ar artilērijas ieročiem apšaudīt teritorijas un apdzīvotas vietas līdzās Ukrainas valsts robežai."

"Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēki atsit iebrucēja gaisa uzbrukumus. Valsts aizsardzības spēki ir pilnā kaujas gatavībā, ieņēmuši un notur aizsardzības pozīcijas. Situācija ir kontrolējama."

"Informācija par Krievijas spēku desantu Odesā neatbilst patiesībai. Kopā mēs uzvarēsim!" uzsvēra Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs.

Ukrainas armija ziņo par piecu Krievijas lidmašīnu un helikoptera notriekšanu

"Saskaņā ar apvienoto spēku pavēlniecības informāciju, šodien, 24.februārī, apvienoto spēku operācijas rajonā notriektas piecas agresora lidmašīnas un helikopters," teikts Ukrainas Ģenerālštāba paziņojumā.

Krievijas Aizsardzības ministrija noliedz, ka Ukraina būtu notriekusi kādu Krievijas lidaparātu, un apgalvo, ka Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki ir apspiesti un ka Ukrainas armijas aviobāzu militārā infrastruktūra izsista no ierindas.