foto: ddp/abaca press/ Vida Press
“Pfizer” un “BioNTech” uzsāk klīnisko pētījumu jaunai vakcīnai, kas paredzēta aizsardzībai pret Omikrona variantu
Ilustratīvs.
Pasaulē
2022. gada 25. janvāris, 16:07

“Pfizer” un “BioNTech” uzsāk klīnisko pētījumu jaunai vakcīnai, kas paredzēta aizsardzībai pret Omikrona variantu

Jauns.lv

Uzņēmumi “Pfizer” un “BioNTech” uzsākuši klīnisku testēšanu vakcīnai pret Covid-19 Omikrona paveidu, ziņo CNN.

Pētījumā izvērtēs vakcīnas drošumu, panesamību un imūnās atbildes reakcijas līmeni gan primārās, gan revakcinācijas devas veidā līdz pat 1420 veselos cilvēkos vecumā no 18 – 55 gadiem.

Pētījums ir sadalīts trīs grupās:

  • Pirmās grupas dalībnieki saņēma divas pašreizējās “Pfizer” Covid-19 vakcīnas devas vismaz 90 – 180 dienas pirms pētījuma. Viņi saņems vienu vai divas devas Omikrona specifiskās vakcīnas devas.
  • Otrās grupas dalībnieki vismaz 90 – 180 dienas pirms pētījuma saņēmuši trīs “Pfizer” Covid-19 vakcīnas devas. Viņi saņems vienu devu no pašreizējās “Pfizer” vakcīnas vai vienu devu Omikrona specifiskās vakcīnas.
  • Trešās grupas dalībnieki nav saņēmuši Covid-19 vakcīnu. Viņi saņems trīs devas Omikrona specifiskās vakcīnas.

Omikrona vakcīna tiks ievadīta 30 mikro gramu devā, tāpat kā pašreizējā vakcīna.

“Lai gan pašreizējie pētījumi un reālie dati liecina, ka balsta vakcīnas turpina nodrošināt augstu aizsardzības līmeni pret smagu saslimšanu un hospitalizāciju pēc inficēšanās ar Omikronu, mēs apzināmies, ka ir jāgatavojas gadījumam, ja šī aizsardzība laika gaitā pazūd, kā arī tas, iespējams, palīdzēs tikt galā ar Omikrona un citiem variantiem nākotnē,” paziņojumā sacīja “Pfizer” vecākais viceprezidents un un vackīnas pētniecības attīstības vadītāja Katrīna Jansena.

“Pfizer” vadītājs Alberts Borla pagājušajā mēnesī sacīja, ka, ja ir nepieciešama jauna vakcīna Cobid-19 Omikrona paveidam, martā uzņēmums tādu būs radījis. Tomēr kāds “Pfizer” pārstāvis portālam CNN apstiprināja, ka uzņēmums jau ir sācis ražot šo vakcīnu.

“Kopš Omikrona paradīšanās mēs aktīvi izmeklējam un ražojam Omikronam specifisku vakcīnu, bet mums, protams, ir vajadzīgi rezultāti un diskusijas ar veselības aizsardzības iestādēm, kā arī apstiprinājumi, pirms tā tiktu nodota lietošanai,” portālam CNN sacīja pārstāvis.