foto: EPA/Scanpix
PVO: balstvakcīnas var pagarināt Covid-19 pandēmiju
PVO ģenerālsekretārs Tedross Adhanoms Gebreiesuss.
Pasaulē
2021. gada 23. decembris, 07:26

PVO: balstvakcīnas var pagarināt Covid-19 pandēmiju

Jauns.lv / LETA

Pasaules Veselības organizācija (PVO) trešdien brīdināja, ka turīgās valstis nevar izmantot balstvakcīnas, lai izvairītos no Covid-19, un ka balstvakcīnas var pagarināt pandēmiju.

"Neviena valsts nevar ar balstvakcināciju izkļūt no pandēmijas," sacīja PVO ģenerālsekretārs Tedross Adhanoms Gebreiesuss.

"Vispārējas balstvakcinācijas programmas, iespējams, pagarinās Covid-19 pandēmiju, nevis to izbeigs, novirzot [vakcīnu] piegādi uz valstīm, kurām jau ir augsta līmeņa vakcinācijas aptvere, dodot vīrusam vairāk iespēju izplatīties un mutēt."

Viņš piebilda, ka trešā vakcīnas deva arī nav uzskatāma par nodrošinājumu pilnīgai rīcības brīvībai. "Balstvakcīnas nevar uzskatīt par biļeti, lai rīkotu plānotas svinības."

PVO brīdināja, ka neierobežotas gada nogales svinības var izrādīties par jaunas inficēšanās avotu.

Jaunais Covid-19 omikrona paveids ar daudzām mutācijām ir pamudinājis daudzas valstis noteikt jaunus ierobežojumus un aicināt pilsoņus vakcinēties.

Jaunākie dati vedina uzskatīt, ka omikrona paveids neizraisa smagāku saslimšanu nekā iepriekšējie Covid-19 paveidi, tostarp delta, bet augošs jaunu infekcijas gadījumu skaits draud pārslogot veselības sistēmas.