foto: Gavriil Grigorov/TASS
Lietus aizstās sniegu Arktikā ātrāk, nekā pētnieki iepriekš paredzējuši; sekas var būt dramatiskas
Pasaulē
2021. gada 3. decembris, 06:25

Lietus aizstās sniegu Arktikā ātrāk, nekā pētnieki iepriekš paredzējuši; sekas var būt dramatiskas

Jauns.lv

Pētījumi liecina, ka jau tuvākajā nākotnē klimata krīzes dēļ par visbiežāk sastopamo nokrišņu veidu Arktikā kļūs lietus, nevis sniegs, kā tas ir šobrīd, raksta "The Guardian".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šobrīd Arktikā snieg biežāk nekā līst. Tomēr, kā liecina jaunākie pētījumi, situācija mainīsies un gadījumā, ja pasaule sasils par vairāk nekā 3 grādiem pēc Celsija, jau pirms šī gadsimta beigām planētas ziemeļu reģionu biežāk skars lietus nevis sniegs.

Pat tad, ja globālā temperatūras paaugstināšanās saglabāsies starp 1,5 un 2 grādiem pēc Celsija, Grenlandes un Norvēģijas jūras apgabalos dominēs lietus.

Zinātnieki jau pauda šoku šī gada augustā, kad Grenlandes ledus segas augstākajā vietā sāka līt lietus. Tā bija pirmā reize, kad kas tāds fiksēts.

Kūstošie ledāji Grenlandē

gallery icon
10

Pētījumā izmantoti jaunākie klimata modeļi, kas liecina, ka pāreja no sniega uz lietu notiks pat vairākus gadu desmitus ātrāk, nekā tika lēsts iepriekš. Rudenī paredzamas visdramatiskākās sezonālās izmaiņas.

Atklāts, ka lietus Arktikas centrālajā daļā rudens periodā dominēs jau ap 2060. vai 2070. gadu, ja netiks samazinātas oglekļa emisijas, nevis ap 2090. gadu, kā prognozēts iepriekšējos modeļos.

Zinātnieki pauž, ka šo izmaiņu sekas var būt dramatiskas, sākot no globālās sasilšanas un jūras līmeņa paaugstināšanās līdz mūžīgā sasaluma kušanai, ceļu grimšanai un ziemeļbriežu masveida badam šajā reģionā. Zinātnieki uzskata, ka straujā sasilšana Arktikā var arī palielināt ārkārtējo laikapstākļu, piemēram, plūdus un karstuma viļņu biežumu Eiropā, Āzijā un Ziemeļamerikā.

Postošie plūdi Vācijā 2021. gada jūlijā

gallery icon
53

Mūžīgā sasaluma samazināšanās var izraisīt paaugstinātu biogēnā metāna gāzu emisiju.

"Tas, kas notiek Arktikā, tur nepaliek," sacīja pētījuma vadītāja Mišela Makkristala no Manitobas universitātes Kanādā. "Jūs varat domāt, ka Arktika ir tālu no jūsu ikdienas dzīves, taču patiesībā temperatūra tur ir tik ļoti uzsilusi, ka tai būs ietekme arī tālāk uz dienvidiem."

Pētniece uzsvēra, ka spēcīgi sniegputeņi Arktikas reģionam un arī globālajam klimatam ir ļoti svarīgi, jo to rezultātā atstarojas Saules enerģija.

Ugunsgrēki Grieķijas Evijas salā 2021. gada augustā: cieš arī dzīvnieki

Grieķijas ugunsgrēkiem izplatoties Evijas salā, starp cietušajiem ir arī savvaļas zvēri un mājdzīvnieki.

gallery icon
25

Zinātnieki ir vienisprātis, ka nokrišņu daudzums Arktikā nākotnē ievērojami palielināsies, jo ūdens no arvien siltākām un no ledus brīvākām jūrām iztvaiko aizvien biežāk.

Grenlandieši cīņā ar globālo sasilšanu

gallery icon
22

Francijas dienvidrietumus pārņēmuši spēcīgi plūdi

Spēcīga lietus izraisītos plūdos Francijas dienvidrietumos gājuši bojā vismaz pieci cilvēki, pirmdien paziņojis Odas departamenta prefekts.

gallery icon
37

Itālijas ziemeļos lietusgāzes izraisījušas plūdus

gallery icon
23

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās