Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ
foto: REUTERS/SCANPIX
Dakteris Majanks Amins pozē ar Eleinu Miškinu, piecgadīgu brašuli, kura saņēmusi "Pfizer/BioNTech" vakcīnu Koledžvilā Pensilvānijā. Novembra sākumā ASV sāka vakcinēt bērnus no piecu gadu vecuma.
Pasaulē
2021. gada 13. novembrī, 08:06

Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ

Kas Jauns Avīze

Kostarika pirmā pasaulē līdz 18 gadu vecumam noteikusi vakcināciju pret Covid-19 par obligātu līdzīgi kā pret citām vīrusu slimībām, tostarp vējbakām un poliomielītu.

Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būti...

Valdība izvirzījusi mērķi no marta ar "Pfizer/BioNTech" vakcīnu sākt potēt bērnus, kas ir jaunāki par 12 gadiem. Kostarikā 73% pusaudžu un jauniešu 12 līdz 19 gadu vecumā saņēmuši vismaz vienu devu, pilnīgi vakcinēti ir 54% iedzīvotāju. Iepriekš šajā Centrālamerikas valstī bērniem par obligātu bija noteikta vakcīna pret papilomas vīrusu 2017. gadā.

Pasaules Veselības organizācija ārkārtas izmantošanai apstiprinājusi Indijā izstrādāto vakcīnu "Covaxin", ko ražo uzņēmums "Bharat Biotech". Pēc divu devu saņemšanas četru nedēļu laikā efektivitāte ir 78%, un vakcīna atzīta par ļoti piemērotu “zemu un vidēju ienākumu valstīm vieglo uzglabāšanas prasību dēļ”.

ASV atvērušas robežu pilnībā vakcinētiem ceļotājiem, izbeidzot stingros iebraukšanas ierobežojumus, kas bija spēkā 20 mēnešus. Tomēr ieceļošana nav atstāta bez kontroles, plānots kārtīgi pārbaudīt vakcinācijas statusu un pieprasīt uzrādīt nesen veikta negatīva Covid-19 testa rezultātu. ASV atzīst "Pfizer/BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca", "Johnson&Johnson" vakcīnas, Indijas "Covaxin" un "Covishield", Ķīnas "Sinopharm" un "Sinovac".

Ar Eiropas Zāļu aģentūras neatzītajām vakcīnām potētie Itālijā varēs saņemt Eiropas Savienības sertifikātu pēc mRNS vakcīnas papilddevas. Itālijas veselības ministrs Roberto Speranca skaidro, ka "Moderna" vai "Pfizer/BioNTech" balstvakcīna jāsaņem ne vēlāk kā pusgadu pēc pēdējās devas.