foto: Ekrānuzņēmums no "The Insider"
Berlīnē pa logu izkritušais krievu diplomāts bijis saistīts ar Kremļa indētāju brigādi
(Pa labi) Krievijas diplomāts Kirils Žalo, kuru "The Insider" identificējis kā Berlīnē, pie Krievijas vēstniecības logiem mirušo personu.
Pasaulē
2021. gada 8. novembris, 06:39

Berlīnē pa logu izkritušais krievu diplomāts bijis saistīts ar Kremļa indētāju brigādi

Jauns.lv

Agrā 19. oktobra rītā Berlīnes policija pie Krievijas vēstniecības Vācijā logiem mirušu cilvēku. Izdevumi "The Insider" un "Bellingcat" identificējuši nogalinātā personību - tas ir krievu diplomāts, kuram ir cieša saikne ar Navaļnija un citu Kremļa opozicionāru indētājiem no tumšajām Krievijas specdienestu dzīlēm.

Saskaņā ar vācu izdevumu "Der Spiegel", ierodoties notikuma vietā, neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests nespēja vīrieti reanimēt. 

Mirušās personas diplomātiskā statusa dēļ izmeklēšanu un ķermeņa autopsiju Vācijas teritorijā veikt nebija iespējams.

Krievijas vēstniecība ātri vien nodrošināja mirstīgo atlieku repatriēšanu - tas notika jau nākošajā dienā, vēsta "The Insider".

Patlaban nav skaidrs, vai nāves iemesls ir tieši kritiens vai arī diplomāts jau bija miris pirms izkrišanas pa logu.

Berlīnē esošās vēstniecības ēkai gan ir tikai četri stāvi, kas liek domāt, ka versija par pašnāvību ir maz ticama.

Krievijas vēstniecība oficiāli izdevumam "Der Spiegel" paziņoja, ka nāve ir bijis nelaimes gadījums, un "ētisku apsvērumu dēļ" atteicās sniegt plašākus komentārus.

Navaļnija solidaritātes mītiņa brutālās aizturēšanas

Saskaņā ar jaunākajiem datiem, ko apkopojusi "OVD-Info", svētdien visā Krievijā kopumā aizturēti aptuveni 5300 cilvēki. Maskavā aizturēto skaits sasniedzis gandrīz ...

gallery icon
47

Mirušais - Kremļa indētāju brigādes līdera dēls?

Vācu izlūkošanas avoti "Der Spiegel" gan ziņojuši, ka viņiem ir aizdomas par konkrētās personas ciešu saikni ar Krievijas Federālo drošības dienestu (FDD).

Vēstniecībā mirušais esot strādājis par 2. sekretāru, bet patiesībā, aiz diplomātiskā piesega, pildījis FDD virsnieka lomu un bija saistīts ar citu augsti stāvošu FDD ģenerāli.

foto: Vyacheslav Filippov/TASS/Scanpix
Krievijas vēstniecība Berlīnē, pie kuras uz ietves tika atrasts mirušais krievu diplomāts.

Izpētot publiski pieejamos avotus, "The Insider" un "Bellingcat" identificējuši nogalinātā personību un atklājuši viņa vārdu lasītājiem. Mediju paustais sakrīt ar izlūkošanas avotu teikto.

Mirušā vārds esot Kirils Žalo.

Viņš bija FDD paspārnē esošās Konstitucionālās iekārtas aizsardzības pārvaldes priekšnieka, ģenerālleitnanta Alekseja Žalo dēls.

Tieši šīs pārvaldes darbinieki, kā iepriekš plaši ziņots, vairākkārt pieķerti izsekojot aktīvistus un žurnālistus, kā arī izrēķinoties ar tiem.

Iepriekšējos žurnālistu pētījumos arī atklājies, ka šīs FDD pārvaldes darbinieki ir saistīti ar mēģinājumu noindēt Putina skaļāko opozicionāru Alekseju Navaļniju pērn 20. augustā, rakstnieku Dmitriju Bikovu vēl 2019. gada aprīlī un žurnālistu Vladimiru Kara-Murzu.

Kara-Murzu FDD mēģinājis šādi likvidēt pat divas reizes, žurnālistam izdzīvojot par spīti ārstu prognozēm.

Žalo varētu būt saistīts arī ar citiem Kremļa netīrajiem darbiem Eiropā

Automašīnu reģistrācijas datubāze Krievijā tiek veidota, ļaujot personas piesaistīt konkrētai adresei.

Šī publiski pieejamā informācija apliecina, ka Kirils Žalo bija reģistrējies kādā adresē Maskavā, kopā ar iepriekš pieminēto Alekseju Žalo, kas ir viņa tēvs.

"Google" arhīva dati arī parāda, ka 2. Krievijas vēstniecības sekretāra Kirila Žalo vārds tika dzēsts no Vācijas Ārlietu ministrijas diplomātiskā saraksta 2021. gadā, laikaposmā no 1. līdz 4. novembrim.

Navaļnijam pēc saindēšanās nonākot komā, ļaudis Krievijā ar plakātiem izgājuši ielās

gallery icon
11

Interesanti, ka Kirils Žalo savulaik strādāja par 3. sekretāru Krievijas Federācijas pastāvīgajā pārstāvniecībā Apvienoto nāciju organizācijā (ANO) Vīnē, bet uz Berlīni nosūtīts 2019. gada 19. jūnijā - tikai divus mēnešus pirms Gruzijā dzimušā čečenu kaujinieka Zelimhana Hangošvili nogalināšanas.

Hangošvili tika nošauts Berlīnē, 2019. gada 23. augustā. Vācija pavisam drīz paziņoja, ka aizdomās par šo slepkavību tiek turētas Krievijas valsts iestādes.

Kā savā izmeklēšanā iepriekš rakstīja "The Insider" un "Bellingcat", Hangošvili slepkava Vadims Krasikovs, gatavojoties, vairākkārt apmeklējis FDD pretterorisma centra biroju, kas pakļauts 2. dienestam, kura priekšnieka vietnieks bija mirušā Kirila Žalo tēvs Aleksejs Žalo.

Tāpat Krasikovs, gatavojoties slepkavībai, aktīvi sazinājās ar Eduardu Benderski, kurš vairākkārt ceļoja kopā ar FDD 2. dienesta direktoru, ģenerāli Alekseju Sedovu, tiešo Alekseja Žalo priekšnieku.

Iespējams, ka Kirila Žalo pārcelšana uz vēstniecību Berlīnē bija tikai sakritība, bet vācu prokurori apgalvoja, ka Krasikovs nevarēja darboties bez noteikta atbalsta uz vietas, jo viņš no Varšavas Berlīnē bija ieradies tikai dažas stundas pirms slepkavības un viņam nebija laika, lai organizētu evakuācijas maršruta detalizētu plānošanu, elektrisko velosipēdu un elektrisko skrejriteni, kas nospēlēja izšķirošu lomu slepkavības plānā, raksta "The Insider", norādot uz oktobrī mirušā Kirila Žalo iespējamu ciešu saikni un iespējamu sadarbību ar Kremļa specdienestu slepkavām.

Tikmēr Krievijas vēstniecība Vācijā mediju ziņojumus par diplomāta nāvi nosaukusi par "absolūti nekorektām spekulācijām", vēsta "RIA Novostji".

"Traģiskais nelaimes gadījums ar Krievijas diplomātu notika 2021. gada 19. oktobrī. Visas formalitātes, kas saistītas ar diplomāta ķermeņa nosūtīšanu uz dzimteni, tika operatīvi noregulētas ar Vācijas kompetentajām tiesībsargājošām un medicīnas institūcijām atbilstoši spēkā esošajai praksei. Rietumu masu mediju spekulācijas par šo traģisko negadījumu uzskatāmas par absolūti nekorektām," teikts vēstniecības preses dienesta paziņojumā.