foto: AFP/Scanpix
Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ
Mediķi kādā Bengalūru slimnīcā desmitrokainās dievietes Durgas templī pozē par godu miljardajai vakcīnas devai, kas injicēta Indijā.
Pasaulē
2021. gada 30. oktobris, 06:05

Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ

Kas Jauns Avīze

Kanādas parlamenta apakšpalātas locekļiem no 22. novembra, lai piedalītos parlamenta darbā, būs jābūt potētiem pret Covid-19.

Jaunie noteikumi attieksies arī uz deputātu palīgiem, biroju darbiniekiem, žurnālistiem, līgumstrādniekiem un konsultantiem. Tiem, kas nevar vakcinēties medicīnisku iemeslu dēļ, būs iespēja uzrādīt nesenu negatīvu ātro antivielu testu.

Uz Izraēlu drīz varēs doties ar Krievijas "Sputnik V" vakcinētie ceļotāji. Viņiem nebūs jāuzrāda negatīvs tests, taču būs jānodod analīzes, pēc kurām noteiks antivielas pret vīrusu. Ja to daudzums nebūs pietiekams, paredzēts, ka tūristi varēs izvēlēties tūlītēju atgriešanos Krievijā vai pašizolāciju viesnīcā Izraēlā. Šis pasākums plānots kā eksperiments, un veiksmes gadījumā šādu kārtību varētu piemērot arī uz ceļotājiem, kas saņēmuši Ķīnā izstrādātās vakcīnas.

"Pfizer/BioNTech" vakcīna uzrāda 90% lielu efektivitāti pusaudžiem un jauniešiem vecumā no 12 līdz 18 gadiem, noskaidrots Izraēlas veselības apdrošināšanas kompānijas "Clalit" un Hārvarda universitātes pētījumā.

Indijā injicēta miljardā pote pret Covid-19, šķērsojot zīmīgu robežu un raisot cerības, ka tās vakcīnu krājumi drīz būs pieejami trūcīgajām valstīm "Covax" programmas ietvaros. Indija ir viena no pasaules lielākajām vakcīnu ražotājām un tagad atsāk apturēto eksportu. No 994 miljoniem pieaugušo iedzīvotāju vismaz vienu devu saņēmuši 75%, bet divas 30 procenti.

Pasaules veselības organizācijas vadītāja padomnieks Brūss Eilvords brīdinājis, ka pandēmija var turpināties krietnu nākamā gada daļu, jo trūcīgās valstis pietiekamā daudzumā nesaņem vakcīnas. Vairumā valstu vakcinēti aptuveni 40% iedzīvotāju, bet Āfrikā – aptuveni 5%. Trūcīgajām valstīm programmā "Covax" bija paredzēts piešķirt divus miljardus devu, tomēr līdz šim nosūtīts tikai 371 miljons.

Baidoties, ka gripa un Covid-19 šoziem var ievērojami palielināt mirušo skaitu, Francija nolēmusi riska grupas cilvēkiem ļaut vakcinēties pret abām slimībām vienā dienā, katru poti saņemot savā plecā.