foto: AP/Scanpix
Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ
Bolīvijas vakcinācijas brigāde gatava doties darbā – šajā Dienvidamerikas valstī piedāvā potēšanu pie namdurvīm, ejot no mājas uz māju.
Pasaulē
2021. gada 2. oktobris, 05:40

Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ

Kas Jauns Avīze

Britu pensionāre Mārgareta Kīnana (90) no Vorvikšīras, kura pērn decembrī pirmā pasaulē potējās pret Covid-19, tagad saņēmusi vakcīnas trešo devu.

Krievijas tūrisma firmas tirgo pošu ceļazīmes klientiem, kas vēlas saņemt Pasaules veselības organizācijas atzītu vakcīnu. Serbijā bez maksas ar Pfizer/BioNTech, AstraZeneca un Sinopharm vakcīnām potē arī ārzemniekus, trīs dienu brauciens, ieskaitot lidojumu, maksā 576 eiro.

Dārgāk izmaksā potēšanās Vācijā – uz Minheni, lai saņemtu vienu Pfizer/BioNTech devu, par 580 eiro, uz Bādenbādeni par vienas devas Janssen – 870 eiro. Cenā iekļauts ielūgums medicīnisku iemeslu dēļ, bet lidojums, dzīvošana un tulks jāapmaksā atsevišķi, vajadzīga arī Šengenas vīza. Tajā pašā laikā Vācija Krievijas ceļotājiem ir slēgta, izņemot gadījumus, ja pašu valstī nav iespējama ārstēšanās.

Pasaules veselības organizācija apturējusi Krievijas vakcīnas Sputnik V atzīšanas procesu. Vienā no rūpnīcām inspektori atklāja neatbilstības labai ražošanas praksei. Kad tās novērsīs, sekos jauna pārbaude.

Trīs vakcīnas Comirnaty izstrādātāji no uzņēmuma BioNTech izvirzīti Vācijas augstākajai balvai par sasniegumiem medicīnā un bioloģijā  – Paula Erliha un Ludviga Darmštedtera prēmiju. To pasniegs nākamgad martā Frankfurtē pie Mainas, 120 000 eiro sadalīs BioNTech dibinātāji, mediķu pāris Ugurs Šahins un Ezlema Tiredži un bioķīmiķe Katalīna Kariko.

Berlīnē, lai veicinātu vakcināciju, varas iestādes rīkojušās radoši – noorganizēta garā pošu nakts, kad kopā ar dīdžeju apskaņotu ballīti varēja sapotēties.