Pasaulē
2021. gada 25. septembris, 07:05

Māja, kas izdzīvoja. Un simtiem, kas Kanāriju Palmas salā tagad gulst zem lavas

Jauns.lv

Kanāriju Palmas salā vulkāna izvirduma dēļ nopostītas simtiem māju, ap 7000 cilvēku evakuēti. Kā jūtas ļaudis, kuri tagad zaudējuši savas mājas? Un kā ir uzzināt, ka lava skārusi visu ap māju, bet brīnumainā kārtā - ne pašu ēku?

Māju uzcēla savām rokām

Astensionas ģimene ir viena no daudzajām, kas vulkāna izvirduma dēļ palikusi bez mājām.

Kā "SkyNews" stāsta Astensiona, viņa un viņas vīrs ieguldījuši visus savus dzīves ietaupījumus, lai uzceltu māju.

Sieviete redzējusi izvirdumu pa virtuves logu. "Es redzēju, kā tas notiek, un es vienkārši nevaru aprakstīt sajūtas. Tas viss bija tik šokējoši, un es zināju, ka mūsu mājas vairs nebūs," viņa sacīja.

Pavisam drīz pie durvīm jau klauvējuši likumsargi, paziņojot, ka ir jāpamet dzīvesvieta.

"Mēs paķērām divus koferus, mūsu trīs suņus un kaķi,   automašīnas un devāmies prom. Esmu ļoti nervoza un nobijusies, tur bija visa mūsu dzīve, mēs to māju uzbūvējām ar savām rokām," atminas sieviete.

Leitnants: daži saka, ka vulkāns ir skaists, bet, manuprāt, tas ir gluži pretējs

"Daži cilvēki skatās uz vulkāna attēliem un saka, ka tas ir skaists, manuprāt, tas ir gluži pretējs," "SkyNews" teic leitnants Pablo Garsija no militārās ārkārtas vienības.

Viņš uz salas strādā kopš izvirduma sākuma svētdien un ir palīdzējis tūkstošiem ļaužu evakuēties.

"Tas ir skumji. Ir cilvēki, kuri vairs nekad neatradīs savu māju," viņš skaidroja. "Tie ir cilvēki, kuri visu savu dzīvi ir nodzīvojuši šeit, uz šīs salas, šajās mājās. Šī vulkāna dēļ bija ļoti grūti lūgt viņus pamest dzīvesvietu."

Māja, kura brīnumainā kārtā stāv, kur stāvējusi

Tikmēr kādam pensionētam dāņu pārim patiešām ir paveicies. Neskatoties uz to, ka lava iznīcinājusi visu ap māju, bet tieši pašu ēku tā nav skārusi. Sociālo mediju lietotāji to nosaukuši par "brīnumu māju", ziņo BBC. Tās īpašnieki, kas šobrīd neatrodas uz salas, teic, ka ir "atviegloti, ka tā joprojām tur stāv". Pāris bija izvēlējies Palmas salu tās vulkāniskās ainavas dēļ.

foto: AP/Scanpix
Māja, kuru neticamā kārtā nav skārusi lava.

Tikmēr sociālie darbinieki šobrīd strādā ar ģimenēm, kuras savas mājas ir zaudējušas, nodrošinot pagaidu pajumti un pirmās nepieciešamības preces. Vēlāk tikšot lūkotas iespējas palīdzēt atrast jaunu dzīvesvietu un visu, kas tai nepieciešams.

Vulkanoloģijas institūta "Involcan" eksperts Davids Kalvo norādījis, ka, ja lava sasniegs okeānu, efekts varētu būt eksplozīvs."Būs sīva cīņa ūdens un lavas starpā. Atšķirīgo temperatūru dēļ izraisīsies spēcīgi sprādzieni un lavas fragmentācija, kas lidos līdzīgi raķetēm."

Salā ar aptuveni 85 000 iedzīvotāju šis ir pirmais vulkāna izvirdums 50 gadu laikā.